Karácsony Gergely: A dízelautók kitiltása nincs napirenden, de jönnek az alacsony káros-anyag kibocsátású zónák

2019. november 10., 16:23

Szerző:

Egyelőre nem tervezik a dízelautók kitiltását Budapestről. Erről tíz év múlva lehet szó, most szigorúbban akarják érvényesíteni az október elsejétől hatályos szmogriadó-rendeleten, és úgynevezett alacsony káros-anyag kibocsátású zónákat fognak kialakítani – mondta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az ATV Híradójának.

„Jelenleg nincs napirenden más kérdés, de hosszabb távon, évtizedes távon azt gondolom, hogy minden nagyvárosnak, Budapestnek is fel kell arra készülnie, hogy szépen fokozatosan kiváltjuk a rossz minőségű dízelautókat, sőt, lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy kevesebb autó legyen a városban, és egyre több legyen az elektromos autó” – jelentette ki a politikus, aki nemrég egy interjúban lehetőségként beszélt a dízelautók kitiltásáról.

Azzal Magyar Autóklub is egyetért, hogy a dízelautók kitiltásához még idő kell, Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke ráadásul emlékeztetett arra is, hogy az ilyen gépkocsikat több kategóriába sorolják, a legújabbakat pedig egyáltalán nem érinti a tilalom még Nyugat-Európában sem. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.