Karácsony Gergely: A dízelautók kitiltása nincs napirenden, de jönnek az alacsony káros-anyag kibocsátású zónák

2019. november 10. 16:23 - szerző: Ágoston Zoltán

Egyelőre nem tervezik a dízelautók kitiltását Budapestről. Erről tíz év múlva lehet szó, most szigorúbban akarják érvényesíteni az október elsejétől hatályos szmogriadó-rendeleten, és úgynevezett alacsony káros-anyag kibocsátású zónákat fognak kialakítani – mondta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az ATV Híradójának.

„Jelenleg nincs napirenden más kérdés, de hosszabb távon, évtizedes távon azt gondolom, hogy minden nagyvárosnak, Budapestnek is fel kell arra készülnie, hogy szépen fokozatosan kiváltjuk a rossz minőségű dízelautókat, sőt, lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy kevesebb autó legyen a városban, és egyre több legyen az elektromos autó” – jelentette ki a politikus, aki nemrég egy interjúban lehetőségként beszélt a dízelautók kitiltásáról.

Azzal Magyar Autóklub is egyetért, hogy a dízelautók kitiltásához még idő kell, Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke ráadásul emlékeztetett arra is, hogy az ilyen gépkocsikat több kategóriába sorolják, a legújabbakat pedig egyáltalán nem érinti a tilalom még Nyugat-Európában sem.