Visszavonták a budaörsi szemészeti sebészet működési engedélyét

2020. január 31., 12:00

Szerző:

Visszavonta a Pest Megyei Kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos szemészeti sebészetének működési engedélyét, mert a decemberben ott végzett szürkehályogműtétek után fertőzések miatt tizenkét betegen utólagos szemműtétet kellett végrehajtani az állami Szent János Kórházban – mondta a kormányhivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely pénteken jelent meg a napilapban.

Tarnai Richárd az ügyet nagyon súlyosnak nevezte, mert

egy ember véglegesen megvakult, három embernek pedig súlyosan és tartósan romlott a látása.

Emiatt felháborítónak tartja, hogy Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) polgármester politikai boszorkányüldözésnek nevezte a hatóság igazság kiderítésére irányuló szakmai eljárását, amelynek során kiderült, hogy a magánklinikán súlyos mulasztások történtek. Úgy fogalmazott, „az élet egy újabb balliberális közhelyre cáfolt rá, miszerint a magán-egészségügyi rendszer csak jó, az állami pedig csak rossz lehet”.

A kormányhivatal elsősorban nem polgármesterekkel kíván együttműködni, hanem azokkal az emberekkel, akik egy-egy településen élnek, ezért ha valakit súlyos mulasztások miatt hátrány vagy kár ér, nem számít, milyen pártállású a polgármester, mert a kormányhivatal szakmai alapon dolgozik.

– Az elsődleges szempont az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások szabályszerűsége és minősége. Ha ezzel probléma van, vizsgálatot kell indítani és bírságot kell kiszabni, adott esetben pedig fel kell függeszteni vagy be kell vonni a működési engedélyt – jelentette ki.

Kitért arra is, az egykori SZDSZ-es polgármester élharcosa volt a klinika privatizálásának, sajtóhírek szerint pedig a klinikát működtető cég vezetője egy hozzá közel álló ember. Véleménye szerint ez felveti a kérdést, hogy mennyi szerepet játszott a tragédiában a profitérdekeltség.

– Főleg, mivel a hírek szerint ez a cég a déli határszakaszon az illegális migránsoknak ingyenes orvosi ellátást nyújt, miközben Pasaréten egy luxusklinikát üzemeltet – tette hozzá.

A szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében azután indított eljárást az Érdi Járási Hivatal, hogy a fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit. A kormányhivatal közölte, hogy a szakfelügyelői vizsgálatok további hiányosságokat tártak fel a szakrendelőben, ezért a működési engedély ügyében is eljárás indult.

Az ügy előzménye, hogy tavaly december 12-én összesen 22 szürkehályog-műtétet végzett az orvosi csapat az egynapos sebészet II. számú műtőjében. A másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt. December 14-én azonban az érintett betegeknél szövődmények – a szem váladékozása és fájdalom – jelentkeztek. Tizenkét beteget újra operáltak, négyen tartós kórházi ellátásra szorultak.

A minták alapján a hatóság közölte, hogy a szövődmények oka valószínűleg az, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat.

Januárban betörtek a szakrendelőbe, és a betörők iratokat néztek át. Wittinghoff Tamás polgármester szerint a Fidesz-média szállt rájuk.