Budakeszin találtak az utcán egy üres, lezárt szavazóurnát, ahol egyébként a fideszes polgármesterjelölt győzött

2019. október 15., 18:52

Szerző:

Hétfő este fél 9 tájban Hegyesi Beáta budakeszi ellenzéki polgármesterjelölt telefonhívást kapott, hogy egy mozgóurna hever a főúton a Coop áruház előtt. A jelölt az Inforádiónak számolt be az esetről.

– Odamentem, ott már többen álltak, és valóban, a padkára, a fűre oda volt helyezve egy mozgóurna. Igazából nem tudom, hogy mozgóurna-e, mert a szavazóhelyiségekben is használtak ilyen papírurnát a műanyagurnák mellett

– fogalmazott Hegyesi Beáta. Semmilyen papírt nem találtak benne, sem szavazólapot, sem egyebet, de a környéken sem.

– Becsuktuk az urnát, és akkor látszott, hogy maga az urna szája, ahol a szavazatokat be kell ejteni, pecsétes plombával le volt zárva, ahol viszont a szavazatszámláláshoz ki kell nyitni az urnát, ott már nyitva volt

– nyilatkozta Hegyesi Beáta, aki szerint vasárnap este 7-kor leplombálhatták az urnát, majd kiürítették a szavazatokat.

 

A helyszínről és az urnáról fotókat készítettek, és hívták a rendőrséget. A rendőrök az első hívásra nem jöttek, a másodikra azt mondták, jönnek, de nagyon elfoglaltak, másfél órával később pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük. Hegyesi Beáta szerint a rendőrség azt közölte velük,

„kezdjünk vele, amit akarunk, forduljunk a sajtóhoz”.

Ezután jelölttársaival egyeztetve a Nemzeti Választási Irodához fordult, csatolva a fényképeket.

– Ha esetleg a kukásautóból esett ki, mert elvitték megsemmisíteni, akkor derüljön ki legalább ez – jelentette ki Hegyesi Beáta, hozzátéve, hogy nem követel újraszámlálást.

Az InfoRádió érdeklődésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy ők nem kaptak bejelentést vagy feljelentést az ügyben.

A budakeszi jegyző, a helyi választási iroda vezetője azt válaszolta a rádiónak, hogy minden urnát szabályosan használtak fel, és egyetlen szavazólap sem veszett el. Szelenczy Gabriella közölte, hogy az utcán talált mozgóurna már hulladék volt, amit a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. hagyhatott el.

Budakeszin Győri Ottília, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert 3720 szavazattal. Hegyesi Beáta 2640 voksot kapott.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.