Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Budaházy György és szélsőjobboldali aktivistái elfoglalták az Aurórát

2019. szeptember 26. 18:22 - szerző: Ágoston Zoltán

A szélsőjobboldali aktivista, Budaházy György és társai csütörtök délután megszállták a józsefvárosi közösségi teret, az Aurórát – írja a Mérce. A társaság délután négy órakor érkezett, Budaházy György többedmagával behatolt egy rendezvényre és elfoglalt egy termet. Emiatt az Auróra bezárt, a hely vezetése hívta a rendőrséget, de a kivezényelt járőrök másfél óra múltán sem intézkedtek, kint álltak, állítólag egy felsővezetőt vártak.

A filmvetítésen Budaházy György és társasága kihúzta a konnektort a falból, a vécébe pedig valamelyikük állítólag bedobott egy patkányt. 17:59-kor a szélsőjobboldaliak végül elhagyták a termet, az udvart azonban annak ellenére nem, hogy a rendőrök felszólították őket. Kifeszítettek egy molinót is, amelyet valaki joghurttal leöntött. Ezután a szélsőjobboldaliak voltak azok, akik behívták a rendőröket, a joghurt ugyanis rongálást és közösség elleni erőszakot jelentett. Háromnegyed hétkor azzal távoztak, hogy elérték a céljukat.  Korábban be akartak menni az Auróra magánterületnek számító részére is, de ezt a közösségi tér személyzetének sikerült megakadályoznia.

Az Aurórában éppen zártkörű filmvetítés zajlott  „Melegség és megismerés” címmel, az iskolákban jelenlévő a zaklatás és bullying elleni fellépésről szólt. Budaházy György társasága azzal hatolt be, hogy „családellenes, a homoszexualitást propagáló rendezvényről” van szó. 

A Mérce élőben közvetített a történtekről.

Az Auróra vezetői csütörtök este jelezték, hogy a rendőröket is feljelentik, amiért csak Budaházy György és társai hívására mentek be a helyre. A közösségi teret hónapok óta folyamatosan zaklatják a fideszes Sára Botond polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat hatóságai.

Budaházy György és társai terrorizmus miatt törvény előtt állnak, elsőfokú, megismételt perük jelenleg is zajlik.