Brutálisan csonkolják a fákat a Pozsonyi úton, a környékbeliek levegőt sem kapnak a felháborodástól

2018. június 13. 12:19 - szerző: 168 Óra

Tiltakozó közleményt adtak ki a Pozsonyi út lakói, hogy megakadályozzák az utat határoló fasor fáinak csonkolását – vette észre a 444.  Mint írják, 

„Egy napunk van, hogy megállítsuk az újabb csonkolásokat, amelyekkel tönkreteszik a Pozsonyi úti fasort! Budapest egyik legszebb utcájában szörnyű pusztítást végeztek a fákon a Fővárosi Önkormányzat által megbízott Főkert Zrt-nek dolgozó Alpinia Építő Kft. nevű alvállalkozó cég dolgozói „faápolási, gallyazási munkálatok” címszó alatt.

Több szempontból is szakszerűtlenül jártak el a fák visszavágásakor: kora tavasz vagy késő ősz helyett a legnagyobb nyári melegben végzik a munkát, egyszerre és ekkora mértékben tilos ritkítani a lombkoronát, illetve a bemetszéseket sem a megfelelő helyeken ejtették.

Fotó: terjed.ahang.hu

Helyrehozhatatlan károkat okoztak az értékes fasorban, és jelentősen csökkentették az árnyat adó és a levegő frissességét biztosító lombkoronafelületet. A munkálatokról ráadásul a lakosságot nem tájékoztatták.

A Pozsonyi út Szenti István parkhoz közel eső felén már csonkán meredeznek a fák, június 14-én folytatják a munkálatokat a Radnóti Miklós utca és a Jászai Mari tér között. Követeljük a pusztítás megállítását, a további visszavágások mértékének és jellegének felülbírálatát és minderről a lakosság tájékoztatását!"

A 444 megkeresete a Főkertet, amely tudatta, hogy a Pozsonyi úton előre tervezett, az utca több szakaszára kiterjedő faápolási munkákat végeztetnek faápolási munkákra szakosodott partnerükkel.  Közleményük szerint társaságuk mintegy 183 ezer budapesti fát kezel, jelenlegi kapacitásaikkal évente mintegy 22-24 ezer fán tudunk beavatkozásokat végezni. Vagyis egy-egy fa esetén 7-8 évente van módjuk beavatkozásra, ezért gyakran a lakosság számára valóban drasztikusnak tűnő beavatkozásokat is el kell végezniük egy-egy fán, fasoron annak érdekében, hogy azok biztonsággal állományban tarthatók maradjanak a következő években. A Főkert szerint a Pozsonyi úton a Randóti és a Bessenyei utca között kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat végeztetnek, melynek célja még az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése.

A Radnóti utca és a Pozsonyi út kereszteződésében álló három japánakácon ifjítási munkákat végeznek, ezt a fák egészségi állapota tette szükségessé.

A cég szerint a fák ezeket a drasztikusnak tűnő, de szükséges, szakmailag indokolt beavatkozásokat jól tolerálják.

Ilyenkor a beteg, elhalt, korhadt ágakat távolítják el.

A Főkert sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota, illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokolt – írták.

 

 

 

 

Budapest belvárosában legutóbb a Semmelweis utcai szisztematikus fairtás vágta ki a biztosítékot.