Brutális hiánnyal, de elfogadták Budapest 2019-es költségvetését

2019. február 20., 14:59

Szerző:

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A költségvetési rendelet szerint az önkormányzat költségvetési

  • bevétele 266 milliárd 39 millió 233 ezer forint
  • kiadása 380 milliárd 58 millió 282 ezer forint.

Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt a tartalékok felélésével és hitelfelvétellel tömik be: 25 milliárdot terveznek az előző évek maradványának felhasználásából, 27 milliárdot értékpapíreladásból, 66 milliárdot pedig hitelfelvétellel biztosítanak. 

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A közgyűlés húsz igen szavazattal, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Az elfogadott előterjesztésben az olvasható, a bérjellegű kiadási többletek, továbbá a 2018-as évhez képest 5 milliárd forinttal megnőtt, 10 milliárd forintos szolidaritási adó, valamint a 3-as metróvonal felújítása miatti metrópótlás költségei mind azt eredményezik, hogy 2019-ben a működési egyensúly biztosítása komoly nehézségekbe ütközik.

Tehermentesítésként 15,7 milliárd forinttal magasabb összegben tervezhető iparűzési adóbevétel jelentkezik, írták, hozzátéve, az iparűzési adóbevétel növekedése a kedvező gazdasági folyamatok eredménye, és várhatóan tartósan kalkulálhat vele az önkormányzat.

A javaslatban írtak arról is, hogy a fővárosi önkormányzat finanszírozása és fejlesztéseinek megvalósítása csak akkor lehet sikeres, ha az állammal keresik és megtalálják a közös érdekeket, így az együttműködés további elmélyítése fontos érdeke a fővárosnak. Ezen együttműködés szervezeti keretét a 2018 végén létrehozott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa biztosítja, amely az eddigi tapasztalatok alapján új lehetőségeket nyit meg a főváros számára. A költségvetésben már szereplő beruházásokon kívül új feladatok csak állami segítséggel lesznek indíthatók, írták.