Bőven lehet, hogy csak a választás után kezdi vizsgálgatni a Fideszt a néppárti bölcsek tanácsa

2019. március 27., 16:25

Szerző:

– Simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre – nyilatkozta az atv.hu-nak egy magas rangú kormányzati forrás.

Múlt szerdán Brüsszelben a Fidesz néppárti felfüggesztésével párhuzamosan kijelöltek egy háromtagú bizottságot, a „bölcsek tanácsát”, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A bizottság tagjai ismert néppárti politikusok: az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz EPP-ből való kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering.

Orbán Viktor az Európai Néppárt máltai kongresszusán Orbán Viktor az Európai Néppárt máltai kongresszusán
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Az Európai Néppárt által létrehozott testületnek azt kell megvizsgálnia, hogy van-e helye a Fidesznek az Európai Parlament legnagyobb frakciójában, az EPP-ben.

Schüssel jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, Rompuy viszont határozottan kiállt amellett, hogy a magyar kormánypártot ki kell zárni. Véleménye szerint amit a magyar miniszterelnök tesz, az ellentétes a néppárt értékrendjével.

Azt még nem lehet tudni, hogy a testület hányszor és mikor jönne Budapestre.

Az atv.hu egy kormányzati forrása szerint az is megtörténhet, hogy a május 26-i EP-választás előtt nem jön Budapestre a tanács.

Egy másik forrás nem zárta ki teljesen a látogatás lehetőségét. A magyar felet egy Novák Katalin családügyi államtitkár vezetésével felállt testület képviselné. Ennek tagja lenne Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, és Szájer József fideszes EP-képviselő is. 

Novák Katalin ma azt nyilatkozta, hogy a „bölcsek tanácsának” egy 130 oldalas dokumentumban cáfolják a jogállamisággal kapcsolatos vádakat.

A portál egy fideszes forrása közölte, hogy nyugodt szívvel állnak a néppárti vizsgálatok elé, mivel tényszerűen tudják cáfolni a vádakat. 

– A néppártiak nem ellenségeink, mondhatni, egy barátibb vizsgálat elé nézünk

– tette hozzá a kormánypárti politikus.