Börtönben ülve csaptak be 32 embert telefonos csalók

2018. november 10. 09:12 - szerző: 168 Óra

A Szeghalmi Járási Ügyészség többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves toldi és egy 44 éves debreceni férfi ellen, akik börtönben ülve, telefonon keresztül csaptak be, illetve károsítottak meg 32 sértettet országszerte – közölte az ügyészség.

A férfiak 2017. szeptember 18. és november 26. között töltötték büntetésüket a Márianosztrai Fegyház és Börtönben, ahol többnyire azonos zárkában voltak elhelyezve. Rendszeres haszonszerzés céljából tetszőlegesen kiválasztott embereket hívtak fel országszerte, akiket különböző ürügyekkel tévedésbe ejtették annak érdekében, hogy azok az elkövetők által megadott hívószámú SIM kártyák egyenlegét töltsék fel különböző összegekkel. A vádlottak valamelyik mobiltelefon szolgáltató munkatársának adták ki magukat. Volt olyan sértett, akitől az előfizetéses szerződések migránsok miatti regisztrációja céljából kérték az utasítások végrehajtását, illetőleg olyan is volt, akinek azt állították, hogy az EU-s szabályok megváltozása miatt kell a telefonszámokat újraregisztrálni. Más sértetteknek a SIM kártya lejárati idejének vagy a szerződésnek a meghosszabbítása, „vonalváltás”, az internet gyorsítása, a telefonszám megtartása, illetőleg a távközlési szolgáltató adategyeztetése miatt kellett a számsornak tűnő telefonszámokat sms-ben jóváhagyniuk.

A csalók a sértetteknek egyenként 10 000 és 40 000 forint közötti kárt okoztak, összesen 655 000 forinttal gazdagodtak.

A Szeghalmi Járási Ügyészség az egyik férfit 28, a társát 4 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével és 1 rendbeli kísérletével vádolja.

A járási ügyészség a vádiratában mindkét – visszaesőnek minősülő – vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, 155 000 forint erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást, továbbá hogy a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeket is bírálja el.

Arról az ügyészség nem szól, hogy lehetett a börtönben ülőknél mobiltelefon, amivel a csalásokat végrehajtották, illetve hogy emiatt történt-e valamilyen felelősségre vonás.