Konténerbörtönöket épít a kormány a meglévő büntetés-végrehajtási intézmények mellé, már meg is ágyaztak a beruházásoknak

2020. március 6., 07:00

Szerző:

Most már biztos: a külföldön is bevált konténerbörtönökkel enyhítené a büntetés-végrehajtási intézmények férőhely-gondjait a kormány. Ezért több területen is kiemelt nemzetgazdasági szempontú beruházássá minősülnek az építkezést megkönnyítő eljárások – vette észre a 168 óra egy kormányhatározatból.

Ennek értelmében az állampusztai, a szirmabesenyői, a kiskunhalasi, a baracskai, a dunaújvárosi, a soproni, az algyői, a tiszalöki, a baracskai, a tököli és a veszprémi büntetés-végrehajtási intézmények területén megépülő konténerbörtönök kapják meg ezt a kiemelt jogi státust.

Ezek leginkább a használatbavételhez, valamint a közmű-fejlesztési és csatlakozási munkákkal kapcsolatos közigazgatási eljárásokat érintik. Utóbbi esetekben építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni, az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

Fontos adalék, hogy éppen a magyar börtönök túlzsúfoltsága miatt is bukta sorban a kártérítési pereket a magyar állam az elítéltekkel szemben, és ez vezetett végül a "börtönbiznisz" elleni harc beemelésére a kormánypropagandába.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.