Rákkeltő anyagot találtak Borsodban a gyógyhatású ásványvíz kútjában, azonnal be kellett zárni az üzemet

2019. október 17., 10:14

Szerző:

Azonnal be kellett záratni tavasszal a több mint 50 éve működő Borsodi Víz üzemét, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett. A vegyület, amely még 260 méter mélyen is kimutatható, a PVC gyártásához is használt vinil-klorid, és a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag – írja a Blikk.

– A bezárás előtt kezdett működni a több tízmillió forintért vett új gyártósor, amivel megsokszorozhattuk volna a termelést és költséghatékonnyá vált volna az ásványvíz előállítása – mesélte a lapnak Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa, hozzátéve, hogy így még inkább ökölcsapásként ért minket a hír.

Szalay elmondása szerint minden előírást betartottak, így biztos abban, hogy nem az ő, vagy a cégnél dolgozók hibájából történt a súlyos mérgezés.

Fotó: Pixabay

A cégvezető igazságügyi szakértőt kért fel. Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus több mint 30 éve vizsgálja azt a területet, ahol a cég kútja is található. Az ő álláspontja szerint kirívó környezetszennyezés történhetett még évtizedekkel ezelőtt a közeli BorsodChemnél.

– Ki merem jelenteni, hogy mérgező vegyület került a talaj mélyebb rétegei­be, és az most érte el a kút környékét. Régen ugyanis, amikor még az állam volt a Borsodchem tulajdonosa, úgy ítélték meg, hogy a veszélyes anyagok tárolásához nincs szükség betonmedencékre, agyagmedencét használtak, ezeket egy ideig nem szigetelték

– állította Németh Csaba, aki szerint a PVC-gyártáshoz kapcsolódó technológiai szennyvizek nem megfelelő tárolása miatt kerülhetett annak idején a méreg a talajba.

A szakértő közölte azt is, hogy mivel a területen régen bányák voltak, eltérő a talaj alatti rétegek szerkezete, mint máshol, ez pedig kedvezett a vinil-klorid terjedésének. Három mérést végzett, mintát vett a kútból, a kevert vízből és a talajvízből is.

A laboreredmények szerint a megengedett érték (0.5 mg/I) majd hússzorosa, 9.9 mg/I vinil-klorid volt a vízben és a talajban is. Mivel a koncentráció annál jobban növekedett, minél mélyebb réteget vizsgáltak, kizárt, hogy valaki szándékosan öntött felülről a kútba vinil-kloridot.

Szalay László ügyvédje közölte, hogy a napokban bírósághoz fordulnak.

A Blikk érdeklődésére a BorsodChem válaszában visszautasította az ásványvizes cég kárigényét, és leszögezték, hogy álláspontjuk szerint tevékenységüknek nincs köze a szennyeződéshez.