Itt a jogerős ítélet, Borkai Zsoltnak ki kell adnia a vagyonnyilatkozatát

2019. december 2., 13:28

Szerző:

Jogerős ítéletet hozott a Győri ítélőtábla Borkai Zsolt vagyonnyilatkozata ügyében, a győri önkormányzatnak ki kell adnia a dokumentumot – írja az Átlátszó. A portál még 2018-ban kérte ki a megyei jogú városok polgármestereinek a vagyonnyilatkozatát, a 23-ból négy város polgármestere kitartóan titkolózni kezdett. A vagyonnyilatkozatok a kiadásáért végül Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatróta Egyesület időközben önkormányzati képviselővé és alpolgármesterré választott tagja indított adatigénylési eljárást. Ebben a szexbotrányába belebukott Borkai Zsolt ügyvédje

azzal érvelt a bíróság előtt, hogy polgármesterekre nem vonatkozik az információ szabadságáról szóló törvény,

az ügy valójában az önkormányzati törvény hatálya alá esik, és az önkormányzat működési szabályzata határozza meg, melyik bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A szabályzatban az szerepel, hogyan lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba, arról viszont egy betű sincs benne, hogy e-mailben ki lehetne adni ezeket a dokumentumokat, az Átlátszó és Ferjancsics László ugyanis így kérte ki Borkai Zsoltét is. A Győri Ítélőtábla ezt elutasította, kimondva, ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

Az önkormányzati működési szabályzatban ehhez képest csak annyi áll, hogy betekintéshez időpontot kell egyeztetni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével, ami viszont ellentmond az információszabadság érvényesülése elvénekék és az átláthatóság Alaptörvényben rögzített elvének is.

A Győri Ítélőtábla döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Jelentőségét az adja, hogy a parlamenti képviselőkével ellentétben a polgármesterek és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát minden év január 30-ig vissza kell adni, vagyis ha az eljárást még két hónapig húzták volna, Borkai Zsolt 2018-as vagyonnyilatkozatát soha nem ismerhetné meg a nyilvánosság.

Borkai Zsolt éppen egy 2018-as ügybe, egy állítólag tavaly májusi horvátországi jachtkirándulásba bukott bele, amelyen fénykép- és videófelvételek tanúsága szerint prostituáltak társaságában múlatta az időt a barátaival.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.