Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lemond Borkai Zsolt, nem akarja hátráltatni Győr fejlődését többé

2019. november 6. 10:24 - szerző: Ágoston Zoltán

„Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget. Szeretem Győrt, ezért nem szeretném a személyemmel és velem történtekkel hátráltatni a város további fejlődését”

– jelentette be szerda reggel Borkai Zsolt, Győr szexbotrányhős polgármestere. Hivatalosan péntek délután 4-kor nyújtja be a lemondását, a következő nyílt levelet írta az ügyben:

„Kedves Győriek!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Rendkívül nehéz másfél hónapon vagyunk túl.

Tudom és remélem, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, hogy a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett. Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik. Ezzel akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövetők szándékát.

Ma én vagyok a célpont, holnap más lesz, amíg a hazug hírterjesztésnek, tényként feltüntetett rosszindulatú feltételezéseknek senki nem szab határt. Ne gondolják, hogy ez egy ember bosszúja, nem létezik az ördög ügyvédje. Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen. Amit valóban tettem, arra nem vagyok büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnem, aki e miatt csalódott bennem. Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom. Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam.

A folyamatos alaptalan vádaskodások

ellenére eddig nem mondtam le, mert azt szeretettem volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes Győrt vezetni. A kitartáshoz az erőt az adta, hogy mindannak ismeretében, ami rólam egyelőre büntetlenül megjelenhetett, és ami

egy kivételével hazug mocskolódás,

olvasták, látták az emberek, mégis bizalmat szavaztak nekem.

A politikai ellenfeleim a választás tisztaságának megkérdőjelezésével kapcsolatos lépéseikkel nemcsak engem, hanem a város működését is lehetetlenné akarták tenni, húzták az időt, ezért számoltatták kétszer is újra a szavazatokat. Október eleje óta a város életéről és jövőbeni kihívásairól senki sem beszélt. Azt gondolom, egy önkormányzati választásnak az elért eredményekről és a jövőbeni tervekről kellene szólnia.

Az elmúlt időszakban nem csak én, hanem a családtagjaim is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretném kitenni őket. Be kell fejezni a gyűlölködést, mert az nem visz előre.

2006 óta hatalmas utat tettünk meg. Győr Magyarország egyik gazdasági bástyája lett, városunk fejlődése megkérdőjelezhetetlen. Rendkívül köszönöm az elmúlt 13 évet a győrieknek, polgármesterségem alatt szép eredményeket értünk el. Köszönöm a velem dolgozó képviselő-testületeknek, a közvetlen és közvetett munkatársaimnak is, hogy támogatták a város fejlődését, jelentős beruházások és programok megvalósítását.

Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget. Szeretem Győrt, ezért nem szeretném a személyemmel és velem történtekkel hátráltatni a város további fejlődését. Ezúton bejelentem, hogy a morális helyzetre való tekintettel az alakuló közgyűlés után péntek 16 órai határidővel polgármesteri tisztségemről lemondok. Kívánom, hogy a jövőben olyan ember vegye át a székemet, aki érdemes szeretett városunk vezetésére.”

Borkai Zsolt abba a néhány videóba és fényképbe bukott bele, amelyet az Ez az ördög ügyvédje blog szivárogtatott ki október elején, az október 13-i önkormányzati választást felvezető kampányban. Ezeknek a tanúsága szerint a politikus és egy-két közeli barátja – egyikük Rákosfalvy Zoltán ügyvéd – prostituáltakkal szórakozott egy 2018. májusi horvátországi jachtkiránduláson. 

Borkai Zsolt először nem akart lemondani, azután sem, hogy a szexbotrány miatt ki kellett lépnie a Fideszből, és egymás után érkeztek a hírek a korrupció gyanúját keltő ügyeiről. Október 13-án a győriek újraválasztották, a hatszázegynéhány szavazattal előzte meg ellenzéki vetélytársát, Glázer Tímeát. Bár az ellenzék többször is újra megszámoltatta a szavazatokat, egyik újraszámlálás sem jutott más eredményre. Borkai Zsolt a megbízólevelét is átvette, 

de azután, hogy pénteken hivatalosan is benyújtja a lemondását, Győrben időközi polgármester-választást fognak kiírni.

Erre a törvény szerint 80-100 napon belül kerítenek sort,, ami azt jelenti, hogy január vége, illetve március eleje közötti vasárnapon járulhatnak a győriek újra az urnák elé.

Borkai Zsolt lemondására Glázer Tímea úgy reagált, a politikus ezzel is csak a  Fidesz érdekeit szolgálta, ha ugyanis a győriekét akarta volna, akkor már a szexbotrány kitörése után távozik a tisztségéből. Glázer Tímea a hvg.hu-tól értesült a lemondás híréről.

Ami a bukott polgármester körüli korrupciógyanús ügyeket illeti, kiderült,

  • hogy a Borkai Zsolt barátjaként ügyvéd, a kiszivárgott szexvideón is látható Rákosfalvy Zoltán valószínűleg ötmilliárdos haszonnal adta el a terjeszkedő Audinak az általa mezőgazdaságiként megvásárolt, aztán az önkormányzat által iparinak minősített területeket,
  • hogy Rákosfalvy Zoltán cége a Magyarországon kiadott 11 kaszinókoncesszióból hármat – a győrit, a pécsit és a miskolcit – tudhat magáénak, 
  • Rákosfalvy Zoltán egyik tetszhalott, bevétel nélküli cégén keresztül havi egymillió forintos fizetést biztosít a fiának, Borkai Ádámnak,
  • hogy a másik polgármesteri ismerős, Szabó Ervin által ügyvezető igazgatóként irányított cég, a Diákolimpia 2017 Kft. négyszeres áron, 896 millió forintért biztosította a győri diákolimpia résztvevőinek az ellátását, úgy, hogy egy 229 millió forintos ajánlatot egyszerűen érvénytelennek nyilvánítottak, 
  • és Szabó Ervin volt az is, aki eladta el Borkai Zsolt lányának a lovászpatonai székhelyű Királysarok Vendéglátó és Szolgáltató Kft.-t, a társaság hivatalos email-címe máig megegyezik Szabó Ervin éttermének központi elérhetőségével.