Borzalmasan undorító bőrféreg-fertőzés terjed Budapesten, 2025-re minden 10. magyar érintett lesz

2019. szeptember 25. 19:36 - szerző: 168 Óra

A macskákra, a kutyákra és az emberekre is veszélyes, csípőszúnyogok által terjesztett bőrféreg-fertőzés ütötte fel a fejét a fővárosban - kongatta meg a harangot a Blikk.

A parazita már járványszerűen terjed az állatok körében, mindennapos, hogy a rendelőbe behoznak egy fertőzött négylábút  – idézi a portál Kapiller Zoltán állatorvost, aki arra figyelmeztet, hogy hamarosan jelentős számban emberi megbetegedések is lehetnek.

A bőrféregfertőzés állatról emberre terjedő betegség. Óriási kockázatot jelent egy érintett állattal egy lakásban együtt élni, akár az egész család is megbetegedhet a szúnyogok közvetítésével. Ilyenkor a szúnyog a kutya vérében keringő féreglárvákat a csípés során felszívja, a következő csípéssel pedig bejuttathatja az ember szervezetébe - mondta a szakember.

Miután ezek bekerülnek a véráramba, a test egy pontján befészkelik magukat a bőr alá, majd 6-9 hónap alatt kifejlődnek.

A nők esetében általában a szemhéj alatt tanyáznak, míg a férfiaknál a herezacskóba húzódnak és okozhatnak problémát 

– folytatta, hozzátéve: nehéz felfedezni a parazitákat, mivel sokáig rejtve maradnak.

Az erős viszketés, valamint a változó, kellemetlen dudor azonban intő jel lehet. Kapiller doktor szerint nem érdemes a probléma felett szemet hunyni, ugyanis 2025-ig akár minden tizedik magyart érintheti ez a bőrféregfertőzés.