Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

EU-s pályázati korrupció miatt elrendelték a fideszes Boldog István volt munkatársának a letartóztatását

2019. december 4. 08:21 - szerző: Ágoston Zoltán

Szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanújával a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte Boldog István fideszes képviselő volt munkatársának a letartóztatását – derül ki a 24.hu cikkéből. A végzés még nem végleges.

F. P. az októberi 13-i önkormányzati választásig több mint egy éven át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, jelenleg a törökszentmiklósi képviselőtestület és a megyei önkormányzat tagja. A nőt a Fővárosi Törvényszék közlése szerint azzal gyanúsítják, hogy EU-s pályázatok elbírálására hatással bíró hivatalos személyként jogcím nélküli haszonra tett szert, a Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatoknál befolyásolhatta a közbeszerzéseket.

Gabona-feldolgozó gyárat épít Tiszapüspökiben a Tisza-TK P
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A nőt Boldog István jobbkezeként emlegetik. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő pedig még október elején számolt be arról, hogy szerinte Boldog István gyakorlatilag megzsarolta választókerülete polgármestereit, hogy csak akkor kaphatnak EU-s támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa előnyben részesített cégeknek juttatni a munkákat. 

Az egyik ilyen a választókerületben feltűnő sikert elérő cég a Profiter Machine Kft., amely 2017 májusáig még más néven, elektronikai profillal működött Székesfehérváron. Bár 2016-ban még alig több mint hatmillió forint bevétele volt, adózott nyeresége pedig az egymillió forintot sem érte el, azután, hogy 2017-ben, megvette és átnevezte egy jászberényi nő, beindult az üzlet, a kft. 2018-as bevétele 343 millió forintra, adózott nyeresége 37 millió forintra nőtt. Már több mint egy ytucat közbeszerzést sikerült elnyernie a cégnek, egyetlen kivétellel minden feladatát a Boldog-féle választókerülethez tartozó településeken, Kétpón, Mezőtúron és Kunszentmártonban nyerte el.

Egy esetleges feljelentésről, amelyet pályázati pénzek szabálytalan felhasználása miatt tettek Hadházy Ákos megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészségét, amely úgy válaszolt, folyamatban van egy büntetőügy, de az nem derült ki, hogy önkormányzati vagy parlamenti képviselő érintettsége felvetődött-e. Boldog István a maga részéről hangulatkeltésnek nevezte Hadházy Ákos állításait, hozzáfűzve, hogy hivatalosan senki nem kereste meg, de áll a hatóságok rendelkezésére.