Megvan, mivel gyanúsítják a fideszes országgyűlési képviselőt

2020. május 21., 06:12

Szerző: Árpási Bence

Múlt héten már gyanúsítottként hallgatták ki a Fidesz országgyűlési képviselőjét Boldog Istvánt. Akkor azonban nem lehetett pontosan tudni, mivel is gyanúsítják a politikust.

Most a jobbikos Csányi Tamás kérdésére konkretizált a legfőbb ügyész:

  • két rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének
  • két rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének
  • és két rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettnek

a megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki Boldog Istvánt. Emellett házkutatást is tartottak otthonában, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó településen.

Ahogy korábban már mi is beszámoltunk, azzal

gyanúsítják a képviselőt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Ezek az ún. top-os, vagyis a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok, amelyeket a gyanú szerint a képviselő befolyásolt. Korábban már a jobbkezének tartott F. Petrát is letartóztatták, azonban ő házi őrizetbe került azóta.

Hiába a gyanúsítás, Orbán Viktor nemrégiben hivatalában fogadta Boldog Istvánt.
Fotó: Facebook/Boldog István

A büntetőtörvénykönyv szerint

egy bűncselekmény részese a felbujtó, aki mást szándékosan rábír bűncselekmény elkövetésére. 

Fontos ismérv, hogy az ilyen személy nem meríti ki a hivatalos tényállást. Ugyanakkor a jogszabály szerint őt ugyanolyan büntetésben kell részesíteni, mint aki ténylegesen elkövette az adott bűncselekményt.

Boldog Istvánról korábban itt írtunk: