Bodolai László: Nem biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondását az Indexben

2020. július 28., 06:54

Szerző:

Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége hétfő este. Mint elmondta, most a három, pénteken felmondott főszerkesztő-helyettes vezeti az újságot, a szintén felmondott újságírók pedig dolgoznak tovább és nekik a műsoron keresztül is megköszönte a munkát.

Volt egészen pontosan 21 munkatárs, akiket azonnal felmentettek a munkavégzés alól,

de a többiek dolgoznak. Kiderült, Szombathy Pál már nem az Index vezérigazgatója, de az igazgatótanács tagja, azonban Bodolai László továbbra is gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Hogy örömét leli-e most ebben, arra azt mondta, hogy „ez nem öröm, hanem feladat kérdése”.

Mint kiderült, Bodolai leült Vaszily Miklóssal – az Indamédia, vagyis az Index reklámbevételeit kezelő cég NER-hez köthető, 50 százalékos társtulajdonosával – és a találkozás után sem érezte Bodolai, hogy az Index ki lenne szolgáltatva az Indamédiának. Bodolai elmondása szerint garanciákat kapott a TV2 igazgatóságának elnökeként is funkcionáló Vaszilytől arra, hogy nem lesz ráhatása az Indexre.

Hogy ezek pontosan milyen garanciák voltak, azt Bodolai nem mondta el, de közlése szerint feláll, ha olyan behatást érzékel, hogy nem lehet megírni egy cikket.

Hogy sérült-e az Index függetlensége az utóbbi időben, Bodolai szerint olyan mértékben nem, hogy azt ő ne tudta volna kezelni. Példaként említett egy építőipari céget, ami le akart vetetni a portálról egy cikket.

Bodolai néhány nappal ezelőtt egy zárt Facebook-csoportban éles kirohanást intézett a leváltott főszerkesztő, Dull Szabolcs ellen, olyan vádakkal illette őt, miszerint baloldali politikusokkal egyeztetve döntötte be az Indexet. „Egy érzet volt, következtetés” – mondta a bejegyzésről, ami után állítólag fenyegetéseket kapott.

Főszerkesztőként nem neki, hanem az újságíróknak kellene tartani a kapcsolatot a baloldali politikusokkal – mondta Bodolai arra utalva, hogy Dull főszerkesztőként beszélt ilyen emberekkel.

A Gerényi-tervként ismert átalakítási koncepcióról Bodolai azt mondta, nem ő, nem is a szerkesztőség rendelte meg, tehát akkor – vonta le a következtetést a műsorvezető Rónai –

mégis csak kívülről akarták átalakítani a lapot.

Bodolai szerint megy tovább az Index, de nem tudja megmondani, milyen lap lesz belőle. „Indexes hagyományokkal fog működni” – mondta. Hozzátette, nem kezdett még el embereket keresni, ahogy arról lehetett olvasni, sokkszerű volt számára a pénteki felmondási hullám. Nem érzékelte, hogy ekkora lett volna a feszültség a szerkesztőségben.

Bár közel kilencven ember állt fel a szerkesztőségből, Bodolai úgy számol, hogy

nem biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondását.

A műsor legvégén szóba került az Index pénzügyi helyzete is, amiről az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnök azt mondta, vannak bevételi gondok, elsősorban a koronavírus miatt, illetve hagyományos „nyár közepi” problémák is vannak, de az Indamédiától tudnak hitelt szerezni.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.