Az éjszaka közepéig tartott a hídlezárással kezdődő, könnygázzal bőven megszórt tiltakozás

2018. december 12., 17:03

Szerző:

A Margit híd lezárásától a Kossuth térig tartottak a szerda este eseményei. Közben a tüntetők végigvonultak a városon, a Fidesz székházánál lökdösődtek kicsit a rendőrökkel, blokkolták a Lánchidat, majd a Kossuth téren folytatták a tiltakozást.

Teljes közvetítésünk megnézhető:

Valamivel öt óra előtt néhány tiltakozó elállta a Margit híd Pestre vezető oldalát. Néhány percig blokkolták a forgalmat, majd megjelentek a rendőrök és kezdetét vette a kergetőzés. Közben a forgalom meg-meg indult, a hídfoglalók kevesen vannak. 

De hamarosan többen lettek, mert a Kossuth téri tüntetők elindultak a híd felé. Nem tüntetni, csak „beszélgetni", elmondani az embereknek, hogy mivel jár a törvény módosítása. A tömeget az Olimpiai parknál rendőrök próbálták feltartóztatni, de nem sikerült. Olyan sokan lettek, hogy fél hat előtt valamivel már az egész híd forgalmát blokkolták.

Fotó: Merész Márton

A tiltakozók nem csak a rabszolgatörvény ellen demonstráltak, az elmúlt időszakban felgyülemlett sok témáról megy skandálás. Az egész átalakult egy általános kormányellenes tüntetéssé. Diktátor, diktátor – skandálják, meg persze zúg az „Orbán, takarodj!", „Mocskos Fidesz!” és a „Maffiakormány" is.

A tömeg némi skandálás után megindult a Nagykörúton. Egy elöl baktató tiltakozó tudósítónknak azt mondta, a kormányellenes tiltakozások emblematikus helyszínére, az Oktogonra mennek, hogy ott még többen csatlakozzanak.

Vonulás közben a körút forgalmát is jórészt megbénította a már több ezresre duzzadt tömeg. 

Közben az Index olvasói fotói alapján arról számolt be, hogy a Terrorelhárítási Központ páncélozott csapatszállító járművei négy óra körül elindultak a belváros felé. A fényképek a TEK központjához közel, a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésében készültek. Egy másik olvasó később a Podmaniczky utcában látta a konvojt, amely a Parlament felé haladt.

A tömeg vonulás közben kormányellenes jelszavakat skandált, sokan azt kiabálták, hogy „Aki dudál, velünk van!". Nagy ujjongással üdvözölnek minden dudálást. 

Hat órára a menet eleje elérte az Oktogont, de az eredeti tervekkel ellentétben nem álltak meg, hanem az Andrássy utat is teljesen blokkolva mennek tovább a Lendvay utcába a Fidesz székházához. A menetet végig rendőrök kísérték.

Fotó: Merész Márton

A Fidesz székházánál „Konzultálni jöttünk!”, „Házkutatás”, és ehhez hasonló felkiáltások után e tömeg elkezdett lökdösődni a felsorakozott rendőrökkel. A dolog egyelőre nem fajult el, de a rendőrök megkapták, hogy „bűnözőket védtek”. 

Ketten közben felmásztak a székház egyik alacsony erkélyére, de nem jutottak beljebb, mert minden ablakon le van eresztve a redőny. Így aztán egy magyar és egy EU-zászlót lengettek, majd lemásztak.

Fotó: Merész Márton

Némi skandálás és lökdösődés és a Kossuth-induló  eléneklése után egy megafonos hangadó felhívására a tömeg egy része elindult a Kossuth térre. A Kossuth tér a miénk! mondta a megafonba a hang gazdája és azt is hozzátette: a diákok, munkások, alkalmazottak összefogásával új ellenzék született.

A tömeg nagyobb fele azonban ottmaradt és folytatódott a hol hevesebb, hol lanyhább lökdösődés. A rendőrök egy ponton némi könnygázt is bevetettek. Később a rendőrség közölte: nem ők használták a sprét. Mint írták, „a Dózsa György úti be nem jelentett demonstráció egy résztvevője két rendőrt gázspray-vel fújt le". Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést is tesznek.

Ugyanakkor fogynak az emberek a Lendvay utcában, egyre többen indulnak el valószínűleg a Kossuth térre. 7 óra körül már nagyjából egyforma létszámú rendőr és tüntető nézett farkasszemet egymással, majd a tömeg maradéka is elindult.

A kissé szétszakadozott tömeg közben a Parlament felé vonul. A Kossuth téren fél nyolc körül néhány száz ember várta a többieket, akik lassan szállingóznak.

Fotó: Merész Márton

A tömeg egy nagyobb része a Lánchídhoz ment, teljesen leállították a forgalmat. Meghallgatták egy hangszóróból a marseillaise-t, majd lassan, nem egyszerre elindultak a Kossuth térre, ahová nyolc óra után valamivel érkeztek meg. Tudósítónk becslése szerint több  ezren lehettek a téren.

Fotó: Merész Márton

A tiltakozók skandáltak, aki pedig meg tudja kaparintani a mikrofont, az beszél a tömeghez. Ahogy valaki megjegyezte, ezek sokkal hatékonyabban oszlatják a tömeget bármilyen rendőri akciónál.

Egy kis lökdösődés itt is kialakult a Parlament lépcsőjén felsorakozott rendőrök és a tüntetők között.

Fotó: Merész Márton

Az addig békés tömeg egyszer csak elkezdte dobálni a rendőröket. A lépcsőn gyors helycsere után előre álltak az addig hátrébb húzódva álló rohamrendőrök, akik a korábbinál sokkal keményebben szorítják hátra a velük szemben állókat, akik azonban nem hagyják magukat és megpróbálják feljebb tolni a rendőrsorfalat.

Fotó: Merész Márton

Fél tíz előtt nem sokkal nagy adag könnygázt (vagy paprikaspray-t) kapott a tömeg eleje, hátrább is húzódtak. Ettől azonban még hevesebben szidták a rendőröket. A tömegből egy füstgránát is repült a sorfalba.

Fotó: Merész Márton

Közben a Parlament főbejárata előtti tér majdnem kiürült, volt, aki hazament, mások átmentek a déli kapuhoz, ahol dobálták a felsorakozott rendőröket, akik viszont elővették a könnygázas flakonokat, fújtak is a tömegre.

Az események később áttevődtek a nemzet karácsonyfájához, a szellősebbé vált tömeg hangosabb fele inkább azzal, meg a fát körülvevő, szánkókból összeállított kerítéssel foglalkozott, illetve a rendőröket szidta. A rendőrök pedig rendre könnygázzal szorítják vissza a tüntetőket. 

Fotó: Merész Márton

Az emberek lassan szivárognak haza, de még fél 12 után is elég sokan voltak a téren, egy hangos és agresszív kisebbség folyamatosan nyomás alatt tartotta, dobálta a rendőröket, akik folyamatosan használják a paprikasprét, úgy szorítják egyre kijjebb és kijjebb az embereket a térről. A térről már teljesen kiszorított emberek egy halomba dobáltak több padot, a rakást pedig megpróbálták meggyújtani, de a rendőrök onnan is eltávolították a tüntetőket. éjfél után már egyre többen elindultak haza, fél egy körül legfeljebb néhány százan voltak. A rendőrök jóval többen.

A rendőrök sorfala lassan, de határozottan halad a Vértanúk tere felé, a tüntetők pedig hátrálnak előttük. 

Végül az egyre fogyatkozó tiltakozók némi várakozás és a környék amortizálása után szétszéledtek, egy kisebb csoport indult együtt és rongálva, randalírozva végigvonultak a belvároson. Betörték egy étterem ablakát, majd nagyobb tüzet raktak. A Szabadság téren a rendőrök ráfutással oszlattak, végül egy 40-50 fős csoport jutott el nyomukban a rendőrökkel gyújtogatva, kukákat borogatva a Kisüzem nevű szórakozóhelyig, ahol bekerítették és igazoltatták őket valamivel valamivel éjjel egy óra után. Már menet közben is elkaptak egy-egy rongálót, illetve a csoportos igazoltatásnál is történt őrizetbe vétel.

Tudósítónk jelentése szerint a rongálók azonban nem az egész délutáni tüntetés gerincét adó fiatalok-egyetemisták közül kerültek ki. Más közeg voltak, a rombolás, balhézás volt a céljuk.

Fotó: Merész Márton

A BRFK közleményében azt írta az eseményekről, hogy a Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök felé. A rendőrök parancsnoka elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel, ennek ellenére öt rendőr is megsérült.

A közlemény szerint „a fokozódó agresszivitás megtörésére" könnygázt alkalmaztak.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.