Gulyás Gergely: Az Orbán-kormány nem fog kiszállni a BKV finanszírozásából

2019. november 14., 15:37

Szerző:

Kormányülés nem volt a héten, de a stratégiai kabinet összeült, ezért csütörtök délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón számolt be az Orbán-kormány által benyújtott törvényjavaslatokról. Közölte, hogy az építési szabályozási jogkörök maradnak az önkormányzatoknál, de hatékonyabb lesz, ha az építéshatósági szabályok egy kézbe kerülnek. Megadóztatják az ingatlanspekulációt, a belterületek nagysága 3900 hektárral nőtt az országban, az átminősítéssel 50-szeresre is növekedhet a telkek ára.

Létszámstop csak a közigazgatásban van, az a kórházakra, közintézményekre nem vonatkozik. A létszámstop két hétig van érvényben, és az önkormányzati választások utáni fluktuáció kezelését szolgálja.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy minden olyan forrást, amelyet a kormány Tarlós István korábbi fideszes főpolgármesternek megígért, vagy törvényben rögzített, azt továbbra is biztosítja a fővárosnak. Nincs olyan szándék, hogy a kormány kiszállna a BKV költségvetéséből.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Soós Lajos

Beszélt EU-finanszírozási kérdésekről is. 7500 milliárd forint az EU-s támogatás az árfolyamtól függően ebben a ciklusban, az operatív programok keretszáma 9100 milliárd forint. A miniszter szerint a mostani elszámolási viták a program néhány százalékát teszik ki, egy fillér forrás sem vész el.

Pár napja derült ki, hogy Magyarország tudomásul vette, hogy megbüntetik az Európai Uniótól kapott támogatás szabálytalan, korrupció gyanúját felvető felhasználása miatt, ez 500 milliárd forintba kerülhet az országnak. Gulyás Gergely szerint még nincs lezárva a tárgyalás a támogatás visszafizetéséről, és még a szám sem biztos.

A kötelező iskoláztatással kapcsolatban elmondta, hogy az Oktatási Hivatalnál kell felmentéseket kérni, ezt eddig az iskola döntötte el. A miniszter úgy véli, túlságosan gyakori az, hogy a gyerekek hat év helyett hét, hét és fél évesen kezdik az iskolát, ez pedig nem jó a kormány szerint.

Várhelyi Olivér európai parlamenti meghallgatásáról elmondta, hogy a kormány reméli, az EP a jelöltbiztosokat szakmai alkalmasságuk alapján minősíti. Véleménye szerint Várhelyi Olivér alkalmassága nem kétséges.

Megkérdezték a minisztert, hogy kihez kell fordulnia a Mi Hazánk Mozgalomnak, ha Horthy-szobrot akar építtetni, miután a jegyzők építtetési jogköre a megyei és fővárosi kormányhivatalokhoz kerül. Gulyás nem tudja, de nem a szoborállításról szól a változtatás, hanem az épületépítésekről. A tárcavezető nem válaszolt arra, hogy támogatná-e egy Horthy-szobor felállítását Budapesten.

Hollik István kormányszóvivő elmondta, hogy az Európai Unió legtöbb tagállamában 16 év a tankötelezettség korhatára. Közölte, hogy a kormánynak nem célja a tankötelezettség 18 évre emelése. A szülőket erőteljesen ösztönző szabály törvénybe foglalása egy nemzeti konzervatív gondolat jogszabályba foglalása, vagyis hogy a szülők gondoskodjanak a gyerekeikről.

Mivel a Fidesz még nem döntötte el, hogy kit indít polgármesterjelöltként a győri időközi választáson, és még a helyi Fideszt sem hallgatták meg, Gulyás Gergely nem nevezett meg jelölteket. Beszélt arról is, hogy a kormány elítéli az általa támogatott török katonai hadműveletek során történt keresztényellenes incidenseket. Közölte, hogy nincs olyan információ, hogy Törökország az Iszlám Állam terroristáit visszaküldené Magyarországra.

A fogaskerekű vasút meghosszabbításáról még nincsen kormánydöntés, de az engedélyek már megvannak. A Széll Kálmán térről a kilátóig menne, és 40 milliárdba kerülne.

Nem változik a kedvezményes adózás, a kata szabályozása 2020. január 1-től, de évközi változtatás elképzelhető.

A Kormányinfón szóba került az a bujáki eset, amelyről a 168 Óra számolt be elsőként. Egy férfi többször is brutálisan megverte barátnőjét, de a miniszter szerint jó a jogszabályi háttér, és a párkapcsolati erőszakra vonatkozó törvényi rendelkezések kellően szigorúak.

A Türk Tanács budapesti irodája diplomácia mentességet kapott. Gulyás Gergely szerint ezt szokás megadni, és jó, ha idejön egy nemzetközi szervezet, mivel növeli Budapest sokszínűségét.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.