Kiszivárgott egy hangfelvétel, amely szerint a BKV Zrt. figyelteti a munkatársak közösségi oldalait

2020. január 12., 15:43

Szerző:

Az ATV Híradó készített egy riportot arról, hogy egy kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint a  egy BKV Zrt.-nél a társasági kapcsolatok irodavezetője utasításba kapta, hogy az iroda folyamatosan kövesse nyomon a munkavállalók közösségi felületeit, és kiemelten figyelje Nemes Gábor igazgatósági tag Facebook-posztjait.

Nemes Gábor, aki volt szakszervezeti vezetőként és a Demokratikus Koalíció politikusaként igazgatósági tag, az ATV Híradónak elmondta, korábban arra is volt példa, hogy egy buszsofőr ellen fegyelmi eljárást indítottak egy zárt a Facebook-csoportban írt bíráló megjegyzései miatt. – Érdekes, hogy az én esetemben erre energiát kell fordítani – mondta az igazgatósági tag.

A riportból nem derül ki, hogy a hangfelvételen kicsoda kihez beszél, de az Egységes Közlekedési Szakszervezethez nem érkezett bejelentés fegyelmi eljárásról. Naszályi Gábor EKSZ-elnök emlékeztetett, hogy a törvény szerint nem lehet megosztani olyasmit, ami a munkáltatóra nézve kínos lehet, de ő ezzel nem ért egyet, ha pedig tényekről van szó, akkor mindegy, hogy a cég valamelyik munkatársa vagy egy utas repíti világgá.

Az ATV Híradó kérdésére a BKV vezetése visszautasította az idézett hanganyag kapcsán tett feltételezéseket, azt állítva, hogy a cég soha nem figyelt meg senkit és nem is fog, az ügyben pedig jogi lépéseket tesznek a „mocskolódó” anonim Facebook-oldal ellen.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.