Baranyi kiakadt a BKIK újabb ötletén

A kamara 50 milliárdos budapesti válságalapot hozna létre, amelynek nagy részét a főváros  és a kerületek adnák össze. 

2020. november 16., 18:37

Szerző:

Újabb ötletet dobott be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, írja a Facebookon Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. A BKIK korábban azzal állt elő, hogy az önkormányzatoknak el kellene állniuk a helyi iparűzési adó beszedésétől, mire lényegében egyöntetűen úgy reagáltak a településvezetők, hogy ezzel másnap lehetetlenülne el az önkormányzatok élete.  

Most Baranyi egy olyan tervezetet fotózott be, amelyben egy 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelési Alap létrehozását javasolja a BKIK. Ennek 45 százalékát adná a főváros, 45 százalékát a 23 kerület, "lakosságarányosan az elmaradt támogatásaiknak pótlására". A kormány adna 5 milliárdot, a BKIK pedig 75 millió forintot.  

Baranyi kommentje: "A kamarai tagsági díj csökkentéséről vagy eltörléséről persze most sem esik egy árva szó sem. Nem elég az éves költségvetésünk negyedét kitevő iparűzési adó felfüggesztésének ötlete, az ingyenes parkolásból adódó veszteségünk és a többi bevételkiesés, a sok feladat, amit a kormány helyett látunk el a veszélyhelyzetben… Mintha szándékosan akarnának csődbe vinni minket."

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.