Bíróvá nevezték ki Patyi Andrást

2018. szeptember 4. 19:09 - szerző: MTI

Bírónak nevezték ki Patyi Andrást. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Áder János köztársasági elnök határozata szerint Patyi András kinevezése szeptember 4-ei hatállyal, határozatlan időre szól.

Patyi András korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke volt.

Az NVB-nek 2013-as megalakulása óta volt elnöke, azonban augusztus 14-én lemondott elnöki megbízatásáról, majd szeptember 1-jén átadta lemondó nyilatkozatát bizottsági tagságról is. A testület Rádi Pétert, az NVB eddigi tagját választotta elnökévé.

Rektori posztjáról - melyet 2012. január elseje óta töltött be - július 31-ei hatállyal mondott le Patyi András.

Az NKE rektori feladataival Koltay András egyetemi tanárt bízta meg az államfő szeptember 1-jével ötéves időtartamra. Koltay András pályázatát korábban az egyetem szenátusa és a fenntartói testület is támogatta.

A közkeletű gyanú szerint Patyi András lesz annak a közigazgatási felsőbíróságnak a vezetője, amellyel az Orbán-kormány a befolyása alá akarja hajtani a magyar igazságszolgáltatást. Bírói kinevezése érdekében törvényt is módosítottak, így ezután egy bírót pályázat nélkül is ki lehet nevezni, ha rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatást.