Bírósághoz fordult a TASZ a hatalmas fideszes médiabirodalom miatt

2019. január 16., 13:03

Szerző:

A Szabad Pécset képviselve bírósághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért, hogy ne jöhessen létre a kormánypárti médiabirodalom, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) – jelentette be a jogvédő szervezet. A magyarországi médiapiacon példátlan koncentrációt megvalósító médiabirodalomba összesen 476 sajtóorgánum tartozik, novemberben jött létre, amikor a kormányközeli üzletemberek felajánlották a tulajdonukat a Liszkay Gábor vezetésével működő alapítványnak.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szabad Pécs közölte, hogy a TASZ kezdeményezésére a lapot kiadó Freedom Média Nonprofit Kft. bíróságon támadta meg a fideszes médiaholding alakulását.

– Jogsértőnek tartjuk a kormány által rendelet útján nemzetstratégiai jelentőségű szervezetnek nyilvánított KESMA megalakulásával, s azzal járó elképesztő mértékű média-összefonódással kapcsolatban, a Gazdasági- és Versenyhivatal (GVH) által kiadott hatósági bizonyítványt

– indokolták a döntést. Az ügyben kiadott hatósági bizonyítvány bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken. Azt várják, hogy a bíróság érvényteleníti a GVH döntését és a kiadott bizonyítvány érvényességét, illetve hogy a hatóság új eljárást folytasson le.

A lapban interjú jelent meg a TASZ munkatársaival. Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója szerint a GVH hibás döntést hozott, amikor nem vizsgálták érdemben az összefonódást.

Elmondása szerint a TASZ első lépése az volt, hogy betekintettek a GVH irataiba.

– És azt láttuk ezekben a dokumentumokban, hogy a GVH belső szervezeti egységei, amelyek szakmai és nem politikai szempontokat érvényesítenek a munkájukban, ugyancsak problémásnak találták ezt az összefonódást, és javaslatot tettek a GVH eljárásának a folytatására. Ezzel az egyik versenytanács is egyetértett – ez világosan kiderül ezekből a dokumentumokból. Tartalmi értelemben ez is visszaigazolta, hogy igazunk van

– jegyezte meg Szabó.

A kihívást az jelentette számukra, hogy a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítés megakadályozhatta-e a vizsgálat érdemi befejezését. Állítása szerint ők épp azt mutatják be a bírósági keresetben, hogy valójában nem lehetett volna ezt az eljárást ilyen gyorsan befejezni.