Bíróság marasztalta el a Korrupciókutató Központot, a Közbeszerzési Hatóság a Sargentini-jelentést is kijavítaná

2019. április 24., 06:35

Szerző:

Elmarasztalta a bíróság a Korrupciókutató Központot, amiért valótlan, „manipulatív módon előállított” adattartalmakat közölt a Közbeszerzési Hatóság (KH) adatközlési gyakorlatáról, megsértve a hivatal jó hírnevét - írja szerdai számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az intézet a Fővárosi Törvényszék márciusi jogerős ítélete után is terjesztette "félrevezető tanulmánya” következtetéseit.

A bíróság egymillió forint sérelmi díj megfizetésére is kötelezte a Korrupciókutató Központot, de ezt a hatóság kommunikációs és sajtófőnöke, Somfay Dorottya szerint a mai napig nem fizette ki számukra az intézet. 

Orbán Viktor és Judith Sargentini az EP-vitán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A lap emlékeztet, hogy korábban a központ eredményeit jelentéseiben idézte az Európai Bizottság, és figyelembe vették a Sargentini-jelentés készítői is.

Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke a Magyar Nemzetnek kijelentette, kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnál, hogy a Magyarországról szóló országjelentést javítsák ki, és a jövőben ne hivatkozzanak olyan civil szervezetre, amelynek a tevékenységével szemben a bíróság jogerős határozatot hozott.