Szabadulása után meg akarta ölni az őt elítélő magyar bírót, kést is vásárolt hozzá

2020. július 27., 12:53

Szerző:

A Győri Törvényszék a 2020. június 25. napján meghozott ítéletében a vádlottat emberölés előkészületének bűntette miatt – mint többszörös visszaesőt – 2 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint az emberölés előkészületének bűntette miatt korábban már elítélt vádlott a legutolsó büntetéséből szabadulását követően elhatározta, hogy az őt korábban jogerősen elítélő másodfokú tanács elnökét megöli. Erről egy fenyegető tartalmú levelet küldött a törvényszékre, a bírónőnek címezve, és vásárolt egy (az élet kioltására alkalmas) kést is, majd

többször figyelte a sértettet a lakókörnyezetében.

A sértett egyik alkalommal sem volt egyedül, ezért az eltervezett cselekményt nem hajtotta végre. A vádlott a sértett megölésére olyan személyeknek adott megbízást, akik ismerték a sértettet. A vádlott aztán maga jelentette be a rendőrségen a sértett megölésére irányuló szándékát, ám

még az első gyanúsítottkénti kihallgatása során is úgy nyilatkozott, hogy a sértettet (továbbra is) meg akarja ölni.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a bűnösség megállapítása miatt fellebbeztek.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a büntetés azonban inkább méltányos, mert a többszörös visszaesői minőségén túl is büntetett, cselekményét a korábbi büntetéséből szabadulását követően rövid időn belül elkövető vádlott minősített emberölést tervezett és hívott fel arra másokat is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.