Gulyás Gergely szerint meg lehet fosztani az állami kitüntetésétől a bicskei otthon gyermekek megerőszakolása miatt elítélt egykori igazgatóját

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint megtarthatná a kitüntetését.

2019. szeptember 26., 16:32

Szerző:

A köztársasági elnöknek nincs törvényi lehetősége az általa átadott kitüntetések visszavonására, és ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyesnek tartja – derült ki a csütörtöki Kormányinfón abból a válaszból, amelyet a politikus a 168 Órának adott. Gulyás Gergrelyt a bicskei gyermekotthon gyermekmolesztálás miatt elítélt igazgatójának kitüntetésének sorsáról érdeklődtünk.

A miniszter szerint a Btk. egyértelműen fogalmaz, büntetőügyben kell rendelkezni a kitüntetés elvételéről, amit az ügyészségnek kell kezdeményeznie, a bíróságnak pedig a jogszabály szerint döntést hoznia.

Hozzátette, hogy álláspontja szerint a politikának nem szabad beleavatkoznia a kitüntetések elvételébe,

ebben az esetben viszont a jogszabályok világosak.

A nyolc év börtönre ítélt Vásárhelyi János 2016-ban vehette át a bronz érdemkeresztet a gyermekvédelembeli munkásságáért, később azonban nyilvánosság elé állt két egykori állami gondozott, akik beszéltek az őket ért molesztálásról. Ennek nyomán kapott nyolc évet, a Köztársasági Elnöki Hivatal a 168 Óra kérdésére a múlt héten azonban úgy válaszolt, hogy megtarthatja a kitüntetését. A Btk. ezzel ellentétben a 61. paragrafusában kimondja, hogy közügyektől eltiltott személy nem kaphat belföldi kitüntetést. A közügyektől eltiltott az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésével elveszti mindazon tagságát, állását, tisztségét, katonai rendfokozatát, megbízatását és kitüntetését, valamint címzetes rendfokozatát.

Az ellentmondást firtató kérdésünkre a KEH mostanáig nem reagált.

 

A Jobbik 2016 után újra törvényjavaslatot nyújt be, hogy egyértelműsítsék és szigorítsák a kitüntetések elvételére vonatkozó jogszabályokat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.