Visszavonták a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatójának díszpolgári címét

2019. november 26., 12:50

Szerző: Bíró Veronika

November 13-án zárt ülésen a bicskei önkormányzat képviselő-testülete visszavonta Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának díszpolgári címét – tudta meg a 168 Óra.

Portálunk névtelenséget kérő forrástól úgy értesült, hogy

a testület egyhangúlag szavazta meg az elismerés visszavonását. A döntésről a volt igazgatót is értesítik. A városházán lévő tábláról, amelyen a díszpolgárok  szerepelnek, törlik a nevét. Életjáradékkal nem járt az elismerés.

A Győri Ítélőtábla idén szeptemberben jogerősen nyolc év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A tényállás szerint Vásárhelyi János 9 esetben közeledett a nevelése és gyámsága alatt álló gyermekekhez. Az intézmény egy volt nevelőjét a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A volt igazgatót, illetve egyik helyettesét a Székesfehérvári Törvényszék hétfőn első fokon, nem jogerősen kényszerítés miatt is elítélte, Vásárhelyi János emiatt 2 év 3 hónap börtönbüntetést kapott. A vád szerint már felfüggesztett igazgatóként próbálta helyettese segítségével rábírni az egyik ellene valló gyereket, hogy vonja vissza a vallomását.

Vásárhelyi János 2000-ben kapta az elismerést a bicskei önkormányzat képviselő-testületétől. Idén szeptember 16-án az akkori polgármester, Pálffy Károly a jogerős ítélet után azt válaszolta a 168 Óra érdeklődésére, hogy a helyi kitüntetéseket a képviselő-testület visszavonhatja, amennyiben az adományozott a kitüntetés vagy a cím viselésére méltatlanná vált. Méltatlan pedig az a személy, akivel szemben jogerős büntetőjogi felelősségre vonás történt. Ahhoz, hogy a képviselő-testület dönteni tudjon, a jogerős ítélet anonimizált példányára volt szükségük, ezért az önkormányzat akkor felvette a kapcsolatot a Győri Ítélőtáblával. A bíróságnak 30 napja volt arra, hogy írásba foglalja a szeptember 10-i döntést.

Fotó: Wikipédia/Civertan

Hivatali utódának, Bálint Istvánné polgármesternek november 3-án és november 21-én írtunk újra, érdeklődve, hogy döntöttek-e a kérdésben, amennyiben nem, mikor tárgyalja azt a képviselő-testület. Választ azonban csak november 25-én este kaptunk, miután más forrásból már értesültünk a döntésről.

Érdeklődésünkre a Bicskei Polgármesteri Hivatal jegyzője azt írta, hogy a november 13-i zárt ülésen a képviselő-testület visszavonta Vásárhelyi János díszpolgári címét. Mivel a polgármester minden zárt ülésen hozott döntésről a következő nyilvános ülésen számol be, ezért azt kérték, hogy a következő, december 11-i ülésig ne hozzuk nyilvánosságra a döntés tartalmát.

Azért döntöttünk mégis a megjelentetés mellett, mert a polgármesteri hivataltól hetekig arra sem kaptunk választ, hogy mikor kerül napirendre ez a téma, és mert hamarabb értesültünk arról forrásunktól. Emellett a díszpolgári cím visszavonása közérdeklődésre számot tartó ügy.

Egyelőre nem világos, hogy a képviselő-testület a folyamatos érdeklődésünk nélkül is így döntött volna, illetve mikor vették volna napirendre a kérdést.

Úgy tudjuk, a gyermekotthonban történt pedofil nemi erőszak ügye továbbra is tabutéma Bicskén. Vásárhelyi János elismert szakembernek számított, a botrány kirobbanása után is voltak támogatói, sokan azóta sem akarják elhinni, hogy az általuk nagyra tartott igazgató gyerekeket molesztált. Tüntetést is szerveztek mellette, és egy Facebook-csoport is alakult a védelmében. Időnként azzal vádolták a rá valló fiatalokat, hogy meg sem történt, amiről mesélnek, időnként pedig azzal, hogy ők is akarták, minek mentek oda, pénzt fogadtak el cserébe, miért nem szóltak korábban.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja Vásárhelyi János másik kitüntetése, a Bárczy István-díj visszavonását. Vásárhelyi János 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet is kapott Balog Zoltán akkori emberi erőforrások miniszterének javaslatára. Arról a 168 Óra számolt be, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal szerint nincs arra törvényes mód, hogy az elismerést visszavonják az elítélttől, miközben a Büntető törvénykönyv szerint valójában már el is veszítette azt a közügyektől való eltiltás miatt.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.