Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Bezárt Gáti Oszkár győri színháza, mert kultúrára már nem fordítható adókedvezmény, csak focira

2018. november 24. 10:51 - szerző: 168 Óra

Fontossági sorrend a NER nyolcadik évében.

Becsukta kapuit a Gáti Oszkár színész által lényegében egyedül működtetett győri Menház Színpad, mert a kulturális társasági adókedvezmény (TAO) eltörlése miatt pénzügyileg nem lehet tovább vinni - derült ki Gáti Oszkár Kisalföldnek adott interjújából. A TAO lényege, hogy a magáncégek kulturális vagy sportcélú támogatásaikat levonhatják az adóalapjukból. Csakhogy a kormány egyetlen tollvonással megszüntette a például színházak támogatására is felhasználható kedvezményt, de természetesen - Orbán Viktor miniszterelnök szívügye - a hazai futball támogatására továbbra is lehet TAO-t felhasználni.

- Két hete tudom, hogy sem Menház Színpad nem lesz, sem annak más néven futó egyéb változata. A taotörvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni - mondta az interjúban Gáti Oszkár. A színész szerint évi 25 millió forintból működött a színház. Ennyivel tudott biztonságosan működni egy évad. „Ez 120–130 előadás, tízezer néző minőségi szórakoztatása, 40–50 színész munkája, ennyi úszik el a tao hiányával” - tette hozzá.

A Kisalföld kérésére Gáti elmondta, nem keresett fenntartót a színházhoz. „Azt képzeltem, hogy elég ügyes fiú vagyok, de tévedtem. És azt nem gondolnám, hogy volna bárki, aki Győrben cipelni akar a hátán egy színházat. Miért akarná fenntartani?” - mondta a színész.