Bezárt Gáti Oszkár győri színháza, mert kultúrára már nem fordítható adókedvezmény, csak focira

Fontossági sorrend a NER nyolcadik évében.

2018. november 24., 10:51

Szerző:

Becsukta kapuit a Gáti Oszkár színész által lényegében egyedül működtetett győri Menház Színpad, mert a kulturális társasági adókedvezmény (TAO) eltörlése miatt pénzügyileg nem lehet tovább vinni - derült ki Gáti Oszkár Kisalföldnek adott interjújából. A TAO lényege, hogy a magáncégek kulturális vagy sportcélú támogatásaikat levonhatják az adóalapjukból. Csakhogy a kormány egyetlen tollvonással megszüntette a például színházak támogatására is felhasználható kedvezményt, de természetesen - Orbán Viktor miniszterelnök szívügye - a hazai futball támogatására továbbra is lehet TAO-t felhasználni.

- Két hete tudom, hogy sem Menház Színpad nem lesz, sem annak más néven futó egyéb változata. A taotörvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni - mondta az interjúban Gáti Oszkár. A színész szerint évi 25 millió forintból működött a színház. Ennyivel tudott biztonságosan működni egy évad. „Ez 120–130 előadás, tízezer néző minőségi szórakoztatása, 40–50 színész munkája, ennyi úszik el a tao hiányával” - tette hozzá.

A Kisalföld kérésére Gáti elmondta, nem keresett fenntartót a színházhoz. „Azt képzeltem, hogy elég ügyes fiú vagyok, de tévedtem. És azt nem gondolnám, hogy volna bárki, aki Győrben cipelni akar a hátán egy színházat. Miért akarná fenntartani?” - mondta a színész.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.