A bérrendezést a kormánnyal egyeztetett lépésekkel képzeli a Magyar Orvosi Kamara

2020. szeptember 22., 16:49

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara örömmel üdvözli, hogy a magyar társadalom régi adósságának, a méltatlanul alacsony orvosi bérek problémájának rendezése elérhető közelségbe került. Bízik benne, hogy a miniszterelnök ígérete az összes közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosra vonatkozik, valamint lehetővé teszi az alapellátásban vállalkozóként dolgozó háziorvosok és fogorvosok jövedelmének azonos mértékű emelkedését - írja keddi közleményében a testület.

A Magyar Nemzetben 2020. 09. 20-án megjelent “Együtt újra sikerülni fog” című írásában Orbán Viktor miniszterelnök az egészségüggyel kapcsolatban a következőket írta: "folyamatosan erősítenünk kell a járványügyi készültségbe helyezett, a védekezés oroszlánrészét viselő egészségügyet, erősíteni az irányítási rendszert, gyorsítani a digitalizálást, észszerűvé tenni az adminisztrációs terheket, rendezni a keszekusza jogviszonyokat, és az ápolónők most zajló hetvenszázalékos béremelése mellett áttöréserejű bérrendezés kellene az orvosoknak is." - idézik a miniszterelnököt, megjegyezve, hogy “fontosnak tartjuk, hogy a miniszterelnök nem csak béremelésről, hanem az ellátórendszer régóta várt reformjáról is szólt”.

A Magyar Orvosi Kamara felhívja a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a szakemberek túlterheltségére. Alapvető célunk az orvos-elvándorlás visszafordítása, az egészségügyi közszolgáltatások stabilizálása és az eredményes járvány elleni védekezés biztosítása. A Magyar Orvosi Kamara célja, hogy egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtésének első lépéseként, a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Emellett pedig – a tagok visszajelzései alapján – megkezdte egy vonzó pályaívet és minőségi időskort biztosító orvosi életpályamodell kidolgozását is.

Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a miniszterelnök sorai ne csak gesztust jelentsenek, hanem ezt a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetett lépések kövessék a bérrendezés mielőbbi megindítása érdekében - olvasható a közleményben.

 

 

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.