Bernd Storck távozik a magyar futballválogatott éléről

2017. október 17. 19:01 - szerző: Ágoston Zoltán

Bernd Storck és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös megegyezéssel szerződést bontott, így a német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott. Lemondását a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége keddi ülésén fogadta el. November 10-én Luxemburg ellen, november 10-én, illetve november 14-én Costa Rica ellen minden valószínűség szerint megbízott szövetségi kapitány irányítja a magyar válogatottat.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Bernd Storck – Dárdai Pál felfedezője – 2015. július 20. óta ült a magyar válogatott kispadján, amely novemberben Norvégia ellen az ő vezetésével vívta ki a szereplés jogát a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon. Ezen a magyar válogatott csoportelső lett – a később Európa-bajnok Portugáliával 3:3-at játszottunk –, hogy aztán Belgium a nyolcaddöntőben megálljt parancsoljon az addig kiválóan játszó nemzeti tizenegynek. A viszonylagos siker ellenére 2017-re a lendület kifulladt. Az Andorra elleni júniusi világbajnoki selejtezőn elszenvedett történelmi vereség pedig ékesszólóan jelezte, hogy valami nincs rendben a magyar válogatottal, amely Bernd Storckkal huszonöt mérkőzésen nyolc győzelmet aratott, hét döntetlen mellett pedig tízszer kapott ki.

A 2017-es teljesítmény ehhez képest is lehangoló, két győzelem, öt vereség, 6–14-es gólkülönbség, ami nem volt elég arra, hogy a magyar válogatott kijusson a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Portugália és Svájc mögött a csoportban harmadikok lettünk, összesen 13 pontot szereztünk. 

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő a bejelentéskor elmondta, hogy a szövetség elnöksége felkérte Csányi Sándor elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat az új szövetségi kapitány szerződtetésére.