Katonák lepik el a kórházakat hétfőtől

2020. november 16., 07:37

Szerző:

Hétfőtől 93 kórházban lesznek katonák, a honvédelmi miniszter szerint azért, hogy segítsék a járványban az egészségügyi feladatok ellátását. Benkő Tibor szerint azon sem kell csodálkozni, hogy a katonák az utcán fegyverrel járőrőznek. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en vasárnap este közölte: katonák lesznek hétfőtől összesen 93 kórházban, és bár nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, de kell a jelenlétük, mert elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék - jelentette ki. 

A tárcavezető szerint az iskolákban az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos helyről kapott ezirányú kérést a honvédség. A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is. Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek - közölte a miniszter.

Benkő Tibort kérdezték arról is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter is nemtetszését fejezte ki a fegyverrel járőröző katonák miatt. Erre reagálva a honvédelmi miniszter azt mondta, a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet, és a szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs - mondta a miniszter.

 

(MTI)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.