A honvédelmi miniszter szigorú civil kontroll mellett fejlesztené a honvédséget

2020. október 13., 17:21

Szerző:

Több elengedhetetlen fejlesztésbe is belekezdett már a Magyar Honvédség, mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy budapesti konferencián kedden. Hangsúlyozta, hogy ezeket a lépéseket szigorú civil kontroll mellett kell megtenni.

Szerinte a jelenleg érvényben lévő eljárásrendek, az arra hivatott szervezetek képesek biztosítani azt, hogy ez megvalósuljon. Felemlegette azt is, hogy amikor 2018-ban megkapta miniszteri megbízatását, hallani lehetett olyan aggodalmakat, hogy mivel egy volt katona került a miniszteri székbe, gyengülni fog a honvédség felett gyakorolt civil kontroll.

A miniszter hangsúlyozta: a civil kontrollnak megvan a törvény által elfogadott szervezeti kerete és működése. Példának az Országgyűlést hozta fel, valamint annak honvédelmi és rendészeti bizottságát, ahol jelen vannak a különböző pártok képviselői. Emellett a többi felelős szerv - köztük az Állami Számvevőszék, amely a honvédelmi költségvetést, annak felhasználását ellenőrzi - továbbá a közvélemény, a sajtó civil kontrollt gyakorol a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség felett - mondta.

A civil kontroll mellett működő honvédség az ország érdekeit szolgálja, nem pártokét - jelentette ki a miniszter a HM és a Fejlődésért és Demokratikus Átalakulásért Alapítvány (ICDT) közös konferenciáján tartott előadásában.

Azt is elmondta, szerinte helyes a magyar modell, amely szerint a katona nem politizálhat, nem lehet tagja politikai szervezetnek, így a katonák számára a haza iránti elkötelezettség, a lojalitás a meghatározó.

“Pártpolitikai kötődéssel belső ellentétek alakulnának ki a katonák között” - hangsúlyozta. “Politikai lózung, hogy a civil kontroll megszűnt" - tette hozzá.

 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.