Bencsik János kritizálta a közműadó egyes elemeit

2012. november 22. 09:55

Tartózkodott a közműadóról szóló szavazásnál Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, mert az adónem bevételei egy módosítás miatt nem az önkormányzatokhoz, hanem az államkasszába kerülnek.

Az Orbán-kormány tavaly decemberben lemondott energetikai államtitkára a Facebookon kritizálta az elfogadott jogszabály egyes elemeit.

Bencsik a

Facebookonhangsúlyozta, hogy a közműadó kivetésével – ha nem is ebben a formájában, de egyetért. A közműadót véleménye szerint azonban a településeknek kellene beszedniük, a befolyó összeg így hozzájárulna a közszolgáltatások fenntartásához.

"A javaslat az elmúlt hetekben már sokat változott. Először csak a belterületen futó vezetékek métere után szedtek volna évi száz forintot – a helyi önkormányzatok. Ez a múlt héten a külterületi földekkel bővült, és a kormány végül minden »nem családi« vezetéket besorolt az adó alá, illetve az állami és az önkormányzati tulajdonban lévőket kivette, de azzal, hogy ezek után nem a tulajdonos, hanem az üzemeltető fizet. (Az még nem tisztázott, hogy ez mennyiben vonatkozik az áttételesen, illetve nem száz százalékban közösségi tulajdonú közműcégekre.) Egyszersmind mégsem az önkormányzatoknak, hanem a központi költségvetésnek és kötelező jelleggel kell fizetni a sarcot” –

írtaa jogszabály születésének hátteréről a Népszabadság.

A bevételek az államkasszába kerülnek, a teher pedig helyben marad – summázzta Bencsik a kialakult helyzetet. A politikus szerint a teher eloszlása az adóalap elnagyolt meghatározása miatt társadalmilag nem igazságos, mert csak a megadóztatott vezeték hossza számít, a rajta forgalmazott szolgáltatás mennyisége viszont nem. Így a vidéki fogyasztási körzetek adóterhe – ebben az adónemben – akár nyolcszor nagyobb is lehet a fővárosinál.

A volt energetikai államtitkára úgy látja, a teher eloszlása akkor lehetne igazságosabb, ha az adót a vezetékhossz és a forgalom valamilyen szorzata alapján számítanák. Szerinte így „a vidék nem kapna újabb igazságtalan terhet a nyakába”.

Bencsik szerint a növekvő adóteher minden bizonnyal hatással lesz majd a karbantartási munka színvonalára is, mely ellátásbiztonsági kérdésként jelentkezik majd.