Bencsik András vádlott lett, mert leribancozta Nagy Blankát

2020. január 7. 11:49 - szerző: Ágoston Zoltán

Becsületsértési ügy vádlottja lett Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, aki egy Facebook-posztban gyakorlatilag leribancozta a 2018 decemberi beszédéről ismertté vált diáklányt, Nagy Blankát – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Bencsik András azt írta,  „aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal”, ami után a Facebook törölte is a posztját, Nagy Blanka pedig magánváddal élt. Az éppen csak kezdődő eljárást a a Budaörsi Járásbíróság 2019 októberében megszüntette, mégpedig arra hivatkozva, hogy amit Bencsik András leírt, az nem bűncselekmény, csakhogy a diáklány fellebbezett, a Budapest Környéki Törvényszék decemberi végzésében pedig úgy ítélte meg, hogy az eljárás megszüntetése jogszabálysértő volt. 

A perben az dől el, gimnáziumi tanulóként közszereplő volt-e Nagy Blanka, amikor 2018 decemberében szitkozódva bírálta a Fideszt egy egy kecskeméti tüntetésen. Beszédére a kormányközeli sajtó esetenként hasonló stílusban reagált, ellenzéki parlamenti képviselőnők pedig nyílt levélben álltak ki a diáklány mellett. Erre válaszolt Bencsik András a fent idézett üzenettel.