Bemutatták a kamupártot, amely 2014-ben kétharmadhoz segítette a Fideszt

2019. április 24., 10:10

Szerző:

Rablópártok címmel riportfilmet készített Gulyás Márton politikai aktivista és stábja a milliárdos támogatásokat elnyelő, de ritkán felelősségre vont magyarországi kamupártokról. Egyikük a Seres Mária Szövetségesei (SMS) nevű alakulat, amely nélkül a Fidesz 2014-ben valószínűleg nem szerezhetett volna kétharmados győzelmet a 2014-esparlamenti választásokon. Ez a kétharmad egy mandátumon múlott, Budapest 15. számú választókörzetében pedig az SMS jelöltje, Mészáros Norbert 316 szavazatot szerzett úgy, hogy a fideszes jelölt,  Kucsák László mindössze 56 szavazattal nyert az MSZP-ss Kunhalmi Ágnes előtt. (Kunhalmi Ágnes 2018-ban aztán simán megverte Kucsák Lászlót.) A riportfilmben megszólal Mészáros Norbert is azt állítva, neki nem volt ekkora szerepe ebben.

A riportfilmben szerepel az az Összefogás Párt is, amely 2018 augusztusában anélkül szűnt meg hivatalosan, hogy visszafizette volna a kampánytámogatásként felvett 306 millió forintot. Ezt ráadásul úgy kaphatta meg, hogy a 2014-es 300 millióval sem számolt el. A párt elnöke Szepessy Zsolt volt monoki polgármester, akit 2018 decemberében  jogerősen hat év börtönre ítélték befolyással üzérkedés miatt, polgármesterként ugyanis csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzéséhez, de egy ígéretét sem tartotta be, egy honosítási eljárást sem indított el.

Többnyire olyan pártokról van szó, amelyek néhány száz vagy néhány ezer szavazatot kaptak, mandátumot nem sikerült szerezniük, a többségük pedig a választások óta sem hallatott magáról. A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó 2014-es számításai szerint az egyaránt 149 milliós apanázsból gazdálkodó Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt csak 2,1, illetve 1,4 milliót költött, a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) ugyanekkora összegből 1,7 milliót, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) a 298 milliónyi támogatásból legfeljebb 25,8 milliót, a szégyenlistát vezető Szociáldemokraták pedig 25,8 milliót a 447 millióból. 447 milliót kapott a Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség (JESZ) művésznevű párt is, amelyről kiderült, hogy a költségeit mindössze valamivel több mint 46 millióig lehet követni. 2017 augusztusában csendben megszüntették a nyomozást több olyan kamupárt ellen, amelyet a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt feljelentett az Állami Számvevőszék. Ez előrevetítette, hogy a kamupártok 2018-ban újra jelentkezni fognak a 150-450 millió forintos kampánytámogatásért, és játszi könnyedséggel meg is tehették, hiszen az ezt szabályozó törvényeken a Fidesz a kezdeti hajlandósága ellenére sem változtatott.

A NAV 2019 februári közlése szerint összesen 2 610 223 000 forint miatt kezdték meg végrehajtást 17 olyan párttal szemben, amelyek nem fizették vissza a Magyar Államkincstárnak a 2018-as országgyűlési választásra kapott kampánytámogatást.

A Rablópártok című dokumentumfilmet szerdán mutatják be a Bálint Házban. A vetítés után Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője beszélget Gulyás Mártonnal.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.