Belföldön nem lesz újabb korlátozó intézkedés, aki fertőzött országból jön, annak karanténba kell vonulnia

2020. július 12., 11:00

Szerző:

Meg kell akadályozni, hogy a vírust be lehessen hurcolni, csak akkor van esély kint tartani a vírust, ha a határokon kívül tartjuk a vírust - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, további hazai korlátozó intézkedések bevezetése nem indokolt, viszont a határellenőrzést szigorítani kell.

Vörös, zöld és sárga kategóriába sorolják az országokat a fertőzöttség szerint,

ezt a listát az országos tisztifőorvos teszi közzé és szerdánként frissítik. 

Zöld besorolást kapnak azok az országok, ahonnan vállalható a belépés. Sárga jelzést, ahol kevésbé súlyos a  fertőzöttségi szint és vörös, ahol súlyosabb. 

Különválnak a szabályok: megkülönböztetnek magyar állampolgárokat, magyar állampolgárok hozzátartozóit, valamit külföldi állampolgárokat. 

Magyar állampolgár sárga vagy piros országból érkező állampolgár esetén egészségügyi ellenőrzésen esik át, ha pozitív a teszt, akkor a kötelező karanténba vonulás. 

Ha esetleg nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje. Sárga országokból érkező esetén az első, vörös országok esetén a második negatív teszt után lehet elhagyni a karantént. 

A piros országokból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek be.

A tranzitforgalom és az áruforgalom kivétel, illetve a hivatalos út. Ezen esetekben kivételesen is sor kerülhet az ellenőrzésre. 

Az országok listáját rendszeresen felül fogja vizsgálni a kormány, ha szükséges, akkor a besorolásokat változtatni fogja. Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában. De Norvégia, Oroszország, Szerbia, az Egyesült Királyság is sárga jelzésű. Macedónia, Moldova, Fehérorszország vagy éppen Észak-Macedónia. 

Ha valaki sárga vagy piros országból érkezik

és nem akar karanténba vonulni, akkor a teszteket magának kell fizetnie

- mondta el Gulyás Gergely. 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.