Bejelentés érkezett az ügyészségre a rendkívül jókor bankot váltó Matolcsy-fiúk miatt

2019. május 24. 08:32 - szerző: 168 Óra

Bennfentes kereskedelem gyanúja miatt bejelentés érkezett az ügyészséghez. Matolcsy György jegybankelnök mindkét fia ugyanis nem sokkal azelőtt váltott bankot, hogy a Magyar Nemzeti Bank korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamás bankjával szemben. A bejelentő Tényi István azt kérte az ügyészségtől, hogy a tényállás tisztázása érdekében rendeljen el feljelentés-kiegészítést, vizsgálja ki az ügyet, és szükség esetén indítson nyomozást – értesült a 24.hu.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Tavaly decemberben a Matolcsy György által vezetett MNB 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az NHB-hoz. Néhány hónappal később a bank becsődölt. Az NHB-nál vezetett számlát Matolcsy Máté és Matolcsy Ádám cége is.

Bő egy héttel viszont a korlátozó intézkedések előtt mindkét Matolcsy-fiú egy másik banknál nyitott számlát, ezzel átmenekíthették a pénzüket a bajba került NHB Bankból. A váltást mindketten azzal indokolták később, hogy új bankszámlára volt szükségük, és a Gránit Banktól nagyon kedvező ajánlatot kaptak.