A Sziget Fesztivál területe ugyan nem nőtt, a nyilatkozatok szerint mégis megduplázódott a befogadóképessége

2019. augusztus 9., 09:20

Szerző:

A Sziget Fesztivál nyitónapján akkora tömeg gyűlt össze, hogy hatalmas pánik tört ki Ed Sheeran koncertje alatt. Kijutni is nehéz volt, a terhelhetőségre hivatkozva csak szakaszosan engedték fel az embereket a területről kivezető hídra. Ezen felbuzdulva Dömötör Endre popzenei újságíró, a Recorder volt főszerkesztője összegyűjtötte, hogy az elmúlt években a Sziget szervezői milyen nyilatkozatokat tettek arról, hogy maximum hány ember fér el a fesztivál területén. A gyűjtést a 444 vette észre.

A nyilatkozat alapján 1999 óta majdnem megduplázódott a maximális befogadóképessége a területnek, 50 ezer főről 95 ezerre. Annak ellenére, hogy többször elhangzott, hogy már nincs hova nőni.

Sziget Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Fotó: Sóki Tamás
  • Gerendai Károly, 1999, maximum 50 ezer fő: Arra kérdésre, hogy meddig lehet még a programokat és a nézőszámot bővíteni, azt válaszolta, hogy addig, amíg a hely engedi, de érzése szerint már nincs benne túl sok. Elmondása szerint ekkor már azzal küzdöttek, hogy ne essen a látogatottság.
  • 2001, maximum 60 ezer fő: „2001-ben a fesztivál legerősebb napján ki kellett tenni a jelképes megtelt táblát, mert a nézők száma elérte a rendezők által megállapított 60 ezres felső határt – ennyi embert volt képes kiszolgálni az alkalmilag kiépített infrastruktúra.”
  • 2003, 62 ezer ember: „2003-ban a napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján, akkor 62 ezren jártak a Fesztiválon.”
  • 2005-ben 70 ezer embernél telt meg a Sziget: „Nézőcsúcsot döntött a Sziget fesztivál.”
  • 2013, Gerendai Károly szerint 75 ezer embernél volt teltház: „Vasárnap estére, amikor David Guetta lép fel a Nagyszínpadon, a főszervező 65-70 ezer közé várja a vasárnapi látogatottságot, ami már közel lenne a 75 ezres telt házhoz.”
  • Gerendai Károly 2014-ben közölte, hogy 85 ezer emberrel elérte a Sziget a maximális befogadóképességet.
  • 2015, 90 ezer fővel elérte a Sziget a maximális befogadóképességet: „Gerendai Károly főszervező elmondta, hogy bár az idén megnövelték 5 ezerrel a rendezvény kapacitását, már a megnövelt befogadóképesség sem volt elég, ugyanis késő estére minden aznapra szóló napijegy elfogyott. A mínusz egyedik és nulladik napon, amikor nem teljes gőzzel megy a Sziget, 80 ezres a teltház, mivel ennyien férnek el a Nagyszínpad előtt, de a rendes Sziget napokon, amikor már minden helyszín üzemel 90 ezer embert engednek be maximum.”
  • 2016, ismét 90 ezer emberrel elérte a maximális kapacitást: „25 ezer napijegy fogyott el csütörtökre, és kiadtunk 55 ezer bérletet a hétre, ez most a maximum, ha hozzávesszük még a napi kb. 10 ezer dolgozót, akik egyszerre bent vannak, akkor érjük el a 90 ezres kapacitást. A bevétel szempontjából persze jobb lenne még több embert beengedni, de ennyi látogatót tud még kulturáltan kiszolgálni az infrastruktúra, és ez a tömeg még biztonságosan kezelhető. Mostanra a mennyiségi növekedés lezárult, a Sziget területét megnövelni nem tudjuk, elköltözni pedig nem szeretnénk.”
  • 2019, Benis Dániel műszaki igazgató: „95 ezer – ennyi látogató fér el a fesztivál területén.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.