Fillérekért került Tiborcz István üzleti köréhez a bodajki kastély, a felújítására 1,4 milliárdot ad az állam

2019. november 25. 11:17 - szerző: 168 Óra

Mindössze 29 millió forintért vette meg egy felszámolási eljárásban a bodajki Hochburg-Lamberg-kastélyt a Tiborcz István tulajdonában álló BDPST Zrt. 2016-ban, majd rövidesen továbbadta az Orbán Viktor miniszterelnök vejével szoros üzleti kapcsolatot ápoló Paár Attila cégének, a WHB Vagyonkezelő Kft.-nek – írja a 24.hu.

Paár Attila
Fotó: Építészfórum

A látványosan rossz állapotban lévő kastély azonban jelentős felújításokra szorult, így az adásvétel látszatra nem tűnt túl jó üzletnek. Azonban az adásvételi folyamat nem állt meg, a WHB Vagyonkezelő továbbadta a kastélyt tulajdonló BDJK Real Estate Kft.-t az Excidit Befektetési Kft.-nek. Utóbbi cégben egy Paár Attilával és Mészáros Lőrinccel jó üzleti kapcsolatot ápoló páros, Khaut András és Kacsóh Gábor érdekelt.

Az utolsó adásvétel után azonban az állam megoldotta, hogy miből térülhet meg a kör nem túl jelentős befektetése: a Magyar Turisztikai Ügynökség 1 milliárd 388 millió forint támogatást nyújt a felújításhoz.

Az állami támogatás érkezése egyben felfedte azt is, hogy miért volt szükség egymás között adogatni a kastélyt:

BDJK Real Estate Kft. a felújítási munkákkal a WHB-csoportot bízta meg egy közbeszerzési eljárással, a munkáért járó összeget a WHB nem kaphatta volna meg, ha a saját tulajdonában maradt volna a kastély.

A teljes munka értéke 3 milliárd 89 millió forint. A kastélyban a vadászati kiállításra alkalmas teret is kialakítanak.

A 24.hu megjegyzi, hogy a támogatást nyújtó Magyar Turisztikai Ügynökségre komoly befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István nejének.