27 millió forintba fájt a Becsület Napja rendőrségi biztosítása

2020. február 28., 16:43

Szerző:

Közel 27 millió forintba (egészen pontosan: 26 919 000) került a február 8-i Becsület Napja nevű rendezvény rendőrségi biztosítása - tudta meg az Index a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

A „Becsület Napja” elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból.

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet
Fotó: Kovács Tamás

A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták.

A rendezvényen nem történt balhé, de ennek ellenére komoly rendőri készültség volt. Hogy pontosan hány rendőrt vezényeltek ki, azt az Index szerint nem adhatja ki a rendőrség. Azt viszont megerősítették, hogy

rendőri szempontból sem történt különösebb rendbontás, mindössze egy embert kellett előállítani garázdaság gyanúja miatt.

Hat embert igazoltattak, és egy emberrel szemben foganatosítottak biztonsági intézkedést.

A rendőrség először nem adott engedélyt a rendezvényre, de a felülvizsgálati kérelem után a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a döntést. Aztán közleményben jelezték, hogy ők nem engedélyt adtak a rendezvényre, csak a tiltó határozatot helyezték hatályon kívül, mivel nem volt kellően megindokolt és alátámasztott a rendőrségi határozat.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.