Rendőrségi hiba miatt vonulhatnak fel Budapesten mégis a neonácik a Becsület Napján, így döntött a Fővárosi Törvényszék

2020. február 4., 10:27

Szerző:

Ugyan a rendőrség megtiltotta, hogy február 8-án a neonácik emlékvonulást tartsanak a budai Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál, a Fővárosi Törvényszék mégis engedélyezi, hogy

a Városmajorban megtarthassák a Becsület Napját.

A bíróság a Népszava kérdésére közölte: a Budapesti-Rendőr-főkapitányság a városmajori helyszínen is letiltotta a vonulást, de miután ezt a döntést megtámadták a törvényszéken, a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet Résztvevők a Becsület napján 2016-ban
Fotó: Kovács Tamás

A Fővárosi Törvényszék szerint a BRFK a „rendezvény előzetes megtiltásához szükséges törvényi feltételek körét illetően adós maradt egyes feltételek alátámasztásával” és leszögezték, a döntésük nem jelenti azt, hogy a bejelentett rendezvényt engedélyezték volna, csak a „támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében” határoztak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség elrendel-e újabb tiltást. 

A rendezvényt már tavaly sem engedélyezték közterületen, akkor egy hajón tartották meg. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.