Jogerősen veszített a 24.hu-val szemben a Várban 32 ezer forintért önkormányzati lakást bérlő Bayer Zsolt

2019. november 28., 10:46

Szerző:

Elutasította a bíróság Bayer Zsolt kormánypárti publicista helyreigazítási kérelmét a 24.hu-val szemben. Az ítélet – miután Bayer nem fellebbezett a Fővárosi Törvényszék szeptemberi, elsőfokú döntése ellen – jogerős.

A Fidesz-tag publicistáról a portál tavaly áprilisban írta meg, hogy 32 ezer forintért bérel egy 48 négyzetméteres önkormányzati lakást a budai Várban. Bayer helyreigazítási kérelme szerint ezt a valós tényt abban a hamis színben tüntette fel a lap, mintha a lakásbérlet összefüggésben állna politikai hovatartozásával, és a bérleti díjat politikai kapcsolatainak köszönhetően állapították volna meg.

A helyreigazítási kérelem valójában megismételte azt a tényt, hogy Bayer lakáscsere útján jutott az önkormányzati lakáshoz, és azért az önkormányzat szabályai szerint költségelvű bérleti díjat fizet. Arra nem tért ki kérelme, hogy a csere alapjául szolgáló pilisszentkereszti házat két hónap elteltével visszaszerezte a Bayer család. Ezt a publicista előbb letagadta, majd elismerte a 24.hu kamerája előtt.

Bayer álláspontja is megjelent a cikkben, és ismertette lakásszerzésének körülményeit. A publicista bírósághoz fordult.

Fotó: Echo TV/YouTube

A Fővárosi Törvényszék viszont megállapította, hogy a felperes sem állította azt, hogy a cikk valótlan tényeket közöl.

Tény, hogy Bayer Zsolt 31 737 forintos költségelvű lakbért fizet, az pedig, hogy ez meglehetősen alacsony összeg, olyan véleménynyilvánításnak minősül, ami miatt helyreigazításnak nem lehet helye. A bíróság szerint a költségelvű lakbér összehasonlítása a jóval magasabb, piaci alapon számolt lakbérekkel nem tünteti fel a valóságot hamis színben.

A bíróság hangsúlyozta, hogy az önkormányzati lakások bérleti díja közügy, ha pedig egy közszereplő bármilyen módon a közpénzekkel kapcsolatba kerül, az közérdeklődésre tart számot. A törvényszék szerint a cikk nem állította azt, hogy Bayer Zsolt a politikai kapcsolatai révén jutott lakáshoz, és a további, a Fideszhez köthető szereplők lakásszerzésének felidézése sem jelenti azt, hogy mások ne juthatnának a Várban önkormányzati tulajdonú bérlakáshoz.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.