Vizsgálja a rendőrség Bayer Zsolt rasszista írását a legfőbb ügyész lépése nyomán

2020. június 17., 19:25

Szerző:

„Meddig tűri az ügyészség a rasszista írásokat egy fideszestől?”

Ezt a kérdést tette fel Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa Polt Péter legfőbb ügyésznek - írta a hvg.hu. A kérdés Bayer Zsolt egyik, George Floyd halála és az amerikai zavargások kirobbanása után született. Vadai szerint „a szöveg annyira alpári és visszataszító”, hogy az írásbeli kérdésében ő is csak kipontozva másolt belőle.

 

 

Vadai kérdése az volt Polthoz, hogy „a förmedvény firkásza megsértette-e a Büntető törvénykönyv valamelyik rendelkezését az idézett szöveggel, illetve „ha nem, akkor a jövőben elfogadhatónak találja-e az ilyen típusú írások nagy nyilvánosság előtti megjelenését”.

Polt a válaszában arról ír, hogy Vadai írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelte, és azt a XIV. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította.

A hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye

– írta a legfőbb ügyész.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.