Baráti adókulcsot kapott Andy Vajna, 1,7 milliárdtól fosztják meg a magyar államot

2017. október 12. 11:15 - szerző: Ágoston Zoltán

Egyesült Andy Vajna két kaszinóüzemeltető cége, ami lehetővé tette, hogy a filmügyi kormánybiztosnak 2,1 milliárd helyett mindössze négyszázmillió forint játékadót kell befizetnie – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI / Komka Péter

A lap cikkéből az derül ki, hogy a nagyszabású adóoptimalizálási ügylethez az LVC Gold Kft.-t beolvasztották az LVC Diamond Kft.-be. Az LVC Diamondnak tavaly 14,2 milliárd, a szeptember 30-án törölt LVC Goldnak pedig 8,4 milliárd forint árbevétele volt tavaly, amely után az előbbinek 3,4, az utóbbinak 2,5 milliárd forint játékadót kellett volna befizetnie. A koncessziós díjat le lehet vonni játékadóból, és mivel ez az LVC Diamond esetében 2,3, az LVC Gold esetében pedig 1,5 milliárd forint, a két cég játékadója 1 200 000 000+950 000 000, vagyis összesen 2,1 milliárd forint lenne. Azt, hogy ebből Andy Vajna megtarthat magának 1,7 milliárdot, az LVC Gold beolvasztása tette lehetővé, Magyarországon ugyanis tízmilliárd forintig 30 százalék a játékadó, tízmilliárd forint feletti részre viszont már csak 10 százalékot kell befizetni. Az LVC Gold és az LVC Diamond összbevétele 22,6 milliárd forint volt, amely után 4,2 milliárd forint lenne a játékadó, de ebből levonhatják a 3,8 milliárd forintos koncessziós díjat, így a filmügyi kormánybiztosnak mindössze négyszázmillió forint játékadó a nyűgét kell elviselnie. És ez 1,7 milliárddal kevesebb, mint amennyit az összeolvadás előtt kellett volna, kevesebb mint a 2 százaléka a 22,6 milliárd forintos összbevételnek. 

Az összeolvadás előtt az LVC Diamond  az óbudai Atrium Eurocentert, a Széchenyi téri Sofitelt és a zuglói Atlantist üzemeltette, az LVC Goldhoz a Corvin sétányon lévő, illetve a belvárosi Tropicana kaszinó tartozott. Most már mind az öt az LVC Diamondé.

Az ügyletet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásával hajtották végre. Tavaly az LVC Goldnak egyébként 1,7 milliárd, az LVC Diamondnak 3,9 milliárd forint adózott nyeresége volt, amelyet Andy Vajna osztalékként ki is vett. Online kaszinója Magyarországon csak a filmügyi kormánybiztosnak lehet, néhány kivételtől eltekintve pedig nincs olyan terem sem, amelyet ne az ő cége tartana fenn. A koncessziós jogot 2024-ig kapta meg.