A ferencvárosi LMP beállt a legesélyesebbnek tartott Baranyi Krisztina polgármesteri jelölése mögé, élesedik az ellenzéki harc a kerületben

2019. július 4., 13:07

Szerző:

Az LMP kerületi szervezete beállt Baranyi Krisztina ferencvárosi független képviselő mögé, őt ajánlják Ferencváros közös ellenzéki polgármester-jelöltjének – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő Baranyi Krisztina társaságában. Az ellenzéki kerületi megállapodások értelmében a Párbeszéd ajánlhat jelöltet, a választás pedig a szintén független (ex-LMP-s) Jancsó Andreára esett, azonban a Závecz Research mérése szerint Baranyi esélyesebb jelölt lenne Bácskai Jánossal, a Fidesz jelöltjével szemben. Baranyi a korábbi választásokon az MSZP-Együtt-P-DK közös jelöltje volt, végül függetlenként kezdett politizálni az ellenzék komoly arculatvesztése után.

Baranyi Krisztina
Fotó: Facebook/Baranyi Krisztina

Jancsó Andrea jelölését egyelőre nem jelentette be az ellenzék, csak azt, hogy őt szándékoznak támogatni, különösen a helyi szocialisták. Baranyi azt javasolja, ha nem sikerül megállapodni egy jelölt indulásáról, akkor előválasztáson dőljön el, hogy ki induljon Bácskaival szemben. Erre azonban, úgy tűnik, az ellenzéki pártokban nincs meg a szándék, a Momentum Mozgalom részéről pedig Hajnal Miklós azt emelte ki, hogy kellő idő sincs ennek megszervezésére, kampányolni kellene egy jelölt mögött a választásokig. Hajnal azt is egyértelművé tette, hogy őket köti a korábbi megállapodás.

Baranyi azt mondta, a kerületi szocialisták a tapasztalata szerint túl sok ügyben közösködtek a Fidesszel: egyedülálló módon olcsón kaptak pártirodát, és parkolási botrányban is érintettek a kerületben. Hozzátette, az elmúlt választások során pedig folyamatosan esett a szocialisták támogatottsága, ami mutatja, hogy nincs kellő választói bizalom mögöttük.

Csárdi kérdésre arról beszélt, hogy az LMP helyi szervezetének ajánlásáról van szó, a párt vezetése nem állt Baranyi mögé. Kiderült, hogy Kanász-Nagy Máté, az LMP jelenleg ügyvivője azt állította, hogy nem értesült Csárdiék döntéséről, erről viszont Azt mondta, hogy „Kanász-Nagy Máté hazudott”, ő értesítette az elnökséget. A helyzet mutatja, mennyire kusza a jelöltállítás folyamata a kerületben, illetve még az LMP-n belül is.

A sajtótájékoztatón Baranyi arra emlékeztette Karácsony Gergelyt, aki az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje és a Párbeszéd elnöke, hogy tartsa magát korábbi kijelentéséhez, miszerint minden kerületben a legesélyesebb jelöltet kell támogatni.