Bár 80 milliárdot szánnak az egészségügyi dolgozók jutalmára, a gyógyszerészeknek valamiért már nem jut

2020. június 6., 10:13

Szerző:

Közleményben kért bocsánatot a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a "döntéshozók helyett" a gyógyszerészektől, amiért ők nem kapnak egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást, hívja fel a figyelmet az Index.

Kásler Miklós tegnap részletesen elmondta, pontosan kik kapják meg az egészségügyben az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást július 1-jével, elég sokan, orvosok, ápolók, asszisztensek, háziorvosok, betegszállítók, műszaki dolgozók, védőnők is, ez 160 ezer embert érint.

De nem a patikusokat,

akik egyébként tisztességgel állták a rohamot járványhelyzetben is, hiszen szájmaszkot, fertőtlenítőt az emberek elsősorban náluk kerestek. 

„Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ma délutáni szóbeli tájékoztatása szerint az EMMI által készített előterjesztésben a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek még szerepeltek, azonban a végső döntés meghozatala során a juttatást kapók listájáról lehúzásra kerültek. Az indoklást az államtitkár asszony nem ismeri” – írja közleményében Hankó Zoltán elnök, aki a kamara nevében minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek ez úton is megköszönte a járvány alatti helytállását, amellyel – az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon – valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt a járvány ideje alatt is.” 

A KSH 2015-ös adatai alapján egyébként legalább 5500 emberről van szó,

de feltehetően azóta még többről, tizenöt évvel korábban még ezerrel kevesebb patikus dolgozott, és mind többen választották ezt a pályát.

A 168 Óra az erőforrási tárcához fordul, ha válaszolnak, arról természetesen beszámolunk.