Baloldali mozgalmat indít Szanyi Tibor, aki szerint ha az MSZP-nek szüksége van rá, akkor a párt elnökének választja őt

2019. június 3., 14:30

Szerző:

„Holnapelőtt” jeligére mozgalmat indít a szocialista Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselőjelöltje; az ellenzéki politikus ezt hétfőn nyílt levélben jelentette be. Az atv.hu-n közzétett dokumentumban, amelyben élesen kritizálja a jelenlegi MSZP-t, azt írta, ha a pártnak szüksége van rá, akkor az elnökévé választja. 

Az ellenzéki politikus közölte, mozgalmához bárki csatlakozhat, aki azt vallja, hogy „a Föld-i élet még menthető”, ha újra a legszélesebb értelemben vett szolidaritás lesz úrrá a gondolkodásban. Hozzátette, nincs más célja, mint politikai otthont teremteni a társadalmi szolidaritás híveinek, úgymond a radikális baloldali fiataloknak, nőknek és férfiaknak.

Értelmezése szerint ez egy zöldmezős beruházás, amely vörös vonalakat húz jó és rossz között, és akár pártok befogadására is alkalmas.

– Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal, hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm – tette hozzá.

Szanyi Tibor az MSZP-ről úgy fogalmazott, ez így nem párt, ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálnak. 

Rámutatott: ma 20–30 emberből jó, ha egy gondolja úgy, hogy szükség lenne az MSZP-re.

– A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon – írta. Hangsúlyozta, belépőkről alig hallanak, kilépőkről, elsétálókról annál többet.

EP-választás - Az MSZP-Párbeszéd eredményvárója
Fotó: Balogh Zoltán

Utalva az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti választáson elért 6,62 százalékos eredményére, rámutatott, ha igaz, hogy a Párbeszéd egy 1–2 százalékos párt, akkor keményen bezuhantak 5 százalék alá, ami azt jelenti, hogy immár nem országgyűlési képviseletre alkalmas tényezők.

Úgy vélte, hogy a szocialisták 2019-ben elkövették a lehető legnagyobb kampányhibát, a véghajrá utolsó hetében az volt a fő üzenetük, hogy most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdenek.

– A választópolgárok ezt úgy oldották meg, hogy a DK-ra szavaztak – mutatott rá a szocialista politikus.

Az MSZP választmánya szombaton döntött arról, hogy Ujhelyi István kapja az MSZP-Párbeszéd lista egyetlen EP-mandátumát. A 168 Óra információi szerint a lista harmadik helyén szereplő Szanyi Tibor volt a másik lehetséges jelölt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.