Szárnyaló keresetekről kellett beszélnie, miközben mindenki nyomorog, meghasonlott és felmondott egy riporter az MTVA-nál

2019. augusztus 12., 11:32

Szerző:

Interjút adott a 444-nek Balogh Krisztina, az M1 volt riportere, aki 2018 decemberében távozott a közmédiától az MTVA székházába bevonuló képviselők körül kitört botrány nyomán. A 26 éves roma nőnek a gyermekkori álma teljesült, amikor 2015-ben riporterként elhelyezkedhetett az M1-nél. Bár hosszú út vezetett eddig – Magyarországon csak minden századik romának van felsőfokú végzettsége –, néhány hónap múltán rá kellett jönnie, hogy a politika mindenhova beszivárog, az ő kulturális, illetve szociális ügyekről szóló összeállításaiba is. 

  • Amikor a könyvhétről forgatott, és nyilvánvalóvá tették számára, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítania.
  • Bár a lombikprogram elvileg pártszimpátiától független társadalmi kérdés, emberi életekről, családalapításról esik szó, ebben az esetben is számított, hogy megfelelő politikai beállítottságú megszólalókat találjon.
  • Annak ellenére, hogy őrült nagy felelősség nem volt rajta, jellemzően fesztiválokról és gyerekprogramokról készített anyagokat, így is kamerába kellett mondania, hogy mekkora a gyermekvállalási kedv, és meg milyen jó a csok, miközben a saját szemével látta, hogy aki tényleg rászorul, képtelen felvenni a támogatást. Máskor szárnyaló keresetekről és világszínvonalú fejlesztésekről kellett beszélnie úgy, hogy eközben a környéken, ahol felnőtt, mindenki minimálbéren nyomorog.
Fotó: Merész Márton

Balogh Krisztina szerint házon belül nyílt titok, hogy az M1 szerkesztői a kommunikációt felügyelő államtitkárságtól kapják a témajavaslatokat és a paneleket , amelyeket használniuk kell. Mindemiatt el kellett viselnie a vádat, hogy hírhamisító. 

– Az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak. Másoknak tulajdonított rossz tettek miatt rám sütöttek egy bélyeget. Meg akartam ettől szabadulni 

– meséli, hozzáfűzve, a rendszer igazi működtetői sosem látszanak a képernyőn, az MTVA-ban elvárás, hogy ellenzéki politikusokat nevetségesnek tüntessenek fel.

Az utolsó cseppet is az jelentette a számára, ami 2018. december 16-án történt, amikor az ellenzéki tüntetés nyomán Hadházy Ákos és Szél Bernadett vezetésével néhány ellenzéki képviselő bevonult az MTVA székházába, Varju László pedig egy pillanatban a szemébe vágta, hogy hírhamisító.

– Szabályosan bezártak bennünket a newsroomba. A szerkesztő üvöltözött, hogy senki nem mehet ki. Mindhárom ajtót elreteszelték, nehogy bejöjjenek a politikusok. Konkrétan pisilni se mehettünk ki. Fojtogató érzés volt. Engem addig apám se, anyám se zárt be soha sehova, nemhogy egy felelős szerkesztőnek nevezett személy. Akkor döntöttem el, hogy ezt velem nem lehet csinálni. 

A barátjával először a Kanári-szigeteken végeztek önkéntes munkát, aztán Ausztriában, a vendéglátóiparban  helyezkedtek el. Balogh Krisztina most felszolgálóként dolgozik. Nem zárja ki, hogy visszatér Magyarországra, de most nem foglalkoztatja ez a kérdés. 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.