Balog Zoltán: A magyar kormány családpolitikáját nagy elismeréssel fogadják

2019. április 5., 21:03

Szerző:

A keresztény kultúra és más kultúrák tisztelete, megbecsülése nem áll szemben egymással, ellenkezőleg: valójában a keresztény kultúra alapján lehet jól védeni az emberi méltóságot és az emberi jogokat is - nyilatkozta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, volt humánerőforrás-miniszter telefonon Bogotából, Kolumbiából pénteken az MTI-nek. A korábbi emberierőforrás-miniszter elmondta: a Political Network for Values nevű szervezet meghívására érkeztek a kolumbiai fővárosba Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral. Novák Katalin a szervezet alelnöke. 

A transzatlanti csúcstalálkozón 30 ország képviselői vesznek részt, észak- és dél-amerikai, valamint európai döntéshozókat, kutatókat, civil szervezeteket, egyházi embereket hívnak meg, hogy az emberi méltóság és a családi értékek védelme ügyében nemzetközi szövetség jöjjön létre. Ennek a szervezetnek a kezdeményezői úgy gondolják – mondta Balog Zoltán –, hogy a család értékeinek háttérbe szorítása, megkérdőjelezése, a házasság intézményének )lejáratása” oda vezet, hogy a többi érték - a jogállam, az emberi méltóság - is veszendőbe megy a világon. Közlése szerint ő arról beszélt a konferencián, hogy a keresztény kultúrát hogyan próbálják védeni Magyarországon, illetve mit jelent az emberi méltóság védelme a nemzeti kisebbségek és az üldözött keresztények védelmében. Beszámolt arról, hogyan támogatják azokat az ügyeket, amelyek a keresztény kultúrát erősítik, ezen belül a nemzetiségek védelméről, arról a rendszerről, amely Magyarországon tizenhárom nemzetiségnek jogokat és lehetőségeket biztosít az Országgyűlésben. A keresztény kultúra és más kultúrák tisztelete, megbecsülése nem áll szemben egymással, ellenkezőleg: valójában a keresztény kultúra alapján lehet jól védeni az emberi méltóságot és az emberi jogokat is. Szólt továbbá a rendezvényen a Hungary Helps és a Stipendium Hungaricum programról, utóbbi jelenleg már több ezer külföldi fiatalnak nyújt lehetőséget arra, hogy Magyarországon tanuljon. Úgy fogalmazott: "Ezzel is kifejezzük, hogy vendégszerető ország vagyunk, és akik a törvényeinket betartva és a kultúránkat tisztelve" jönnek az országba, azokat szívesen látjuk.

Balog Zoltán megemlítette, találkoztak Álvaro Uribe volt kolumbiai elnökkel is, és mindenütt, ahol megfordultak, az volt a benyomásuk, hogy a magyar kormány családpolitikáját és a kereszténység védelmében tett lépéseit nagy elismeréssel fogadják.