Balog megpróbálta álhírnek minősíteni lapunk cikkét, de nagyon nem sikerült neki

2017. július 12. 16:58 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem igaz, amit a miniszter állít. És amúgy is, nehéz úgy álhírt írni, hogy közben öt egészségügyi szakértőt is megszólaltatunk a cikkben.

Az emberi erőforrások minisztere kedd este az ATV vendége volt. Először az egészségüggyel kapcsolatban szerinte időről időre felröppenő álhírekről kérdezték, amire válaszul fájlalta, hogy a média nem az egészségügyben az Orbán-kormány által elért megannyi sikerről számol be – az egyik halhatatlan megjegyzése szerint ahelyett, hogy a hírek arról szólnának, hogy az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT és MR, szólhatnának inkább arról, hogy a másikban, ahonnan nyitott mellkassal visznek át gyerekeket, van, utána pedig elővette és álhírnek minősítette a 168 Óra április 21-i számának az egyik cikkét.

A portálunkon Diszkrimináló egészségügy – 75 felett nem jár gyógyulás? címmel megjelent írás arról szól, hogy a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép életbe, 75 év felett nem jár majd a terápia. Balog szerint az ügy arról szól, hogy kiadtak egy életkori figyelmeztetést, hogy néhány rák elleni gyógyszer mellékhatásai 75 év felett nagyban növelik az egészségügyi kockázatokat, és minden orvos gondolja át, hogy felírja-e vagy sem, amihez képest – állította – a mi cikkünkben az szerepel, hogy a 75 évesnél idősebbektől „nyilván meg fogják tagadni” az orvosi ellátást. (Ez a rész 10 perc 20 másodpercnél kezdődik a lenti videóban.)

A beszélgetésben Balog lapunkat nem nevezte meg, a kijelentéseinek pedig van egy kis szépséghibájuk, mégpedig az, hogy cikkünkben nem állítottuk, hogy az ügyben bárkitől is meg fogják tagadni az ellátást. Az érintett rész így hangzik: „Csakhogy jött a hideg zuhany: szakmai for­­rá­­saink szerint a készítmények csak a 75 évnél fiatalabbaknak adhatók, idősebbeknek ugyanis várhatóan nem támogatja majd a pénztár. Vajon miért? – kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Az egészségügyért felelős államtitkárság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása alapján azt felelte, hogy az említett készítmények befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van, s amíg ez tart, a rászoruló betegek egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerhez. Csakhogy a befogadásra nézve is árulkodó – hívták fel rá figyelmünket onkológus forrásaink –, hogy az egyedi méltányossági engedélyek elbírálása során mit vesznek górcső alá. Márpedig az államtitkárság is leírja: »az alkalmazási előírások több termék esetében is felhívják a figyelmet, hogy adott életkor feletti betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy az adott populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni, azaz a terápia hozzáadott értéke az adott csoportnak nem került bizonyításra«.

És bár az államtitkárság szerint »fontos hangsúlyozni, hogy életkor alapján nem dönthet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a betegek méltányossági kérelméről«, a mondat következő része önleleplező: »a készítmények alkalmazási előírásában részletesen feltüntetésre kerül, mely betegcsoportban tesztelték a termék hatásosságát«.

Szakmai forrásaink szerint ezen érveléssel könnyű lesz megmagyarázni, 75 fölött miért nem adható majd a gyógyszer. Az idősebb korosztály nem vett részt a klinikai vizsgálatokban, ergo náluk nem mérhető, kiszámítható a hatás.”

Az idézet alapján nyilvánvaló, a cikk nem az ellátás megtagadásáról szólt, hanem arról a szempontrendszerről, amely alapján a betegek egyedi méltányossági kérelmét elbírálják. És amúgy is, nehéz úgy álhírt írni, hogy közben öt ismert egészségügyi szakértőt is megszólaltatunk a cikkben, és ők a nevükkel vállalják a véleményüket.


 

 

A beszélgetésben később előkerül a 168 Óra másik cikke is. Májusban először portálunk szellőztette meg, hogy egy soproni szakorvosjelöltet éjszakára egyedül, felügyelet nélkül hagytak a sürgősségin. A műsorvezetői kérdésre, hogy ez valódi hír-e, Balog nem válaszolt, de az elmondása szerint az ügy még azelőtt a tudomásukra jutott és ki is vizsgálták, hogy a híre megjelent volna nálunk és aztán az egész magyar médiában is. Nem árult el részleteket az intézkedés mibenlétéről sem, csak annyit, „a konkrét ügyben el tudná mondani a protokollt”, de nem fordulhat elő, hogy egy rezidens egyedül maradjon ezen az osztályon. Azt egyébként ő sem állította soha – fűzte hozzá –, hogy a magyar egészségügyben minden rendben van.