Az érettségi során rendőri jelenlét lesz, legfeljebb tízen lehetnek egy teremben

2020. április 17., 13:00

Szerző:

Megjelent tegnap este a rendelet az érettségik lebonyolításáról - mondta el Maruzsa Zoltán a pénteki operatív törzs tájékoztatása előtt. Speciális szabályok születnek az olyan tantárgyakból, amire szóbeli érettségi lenne szükséges, például testnevelésből. A szintemelő vizsgákra is úgy járnak el, hogy akik idén felvételiznek, annak meg lehet tartani.

Eltérő módon kerül sor az érettségikre, de teljes értékű érettségik lesznek ezek is

- tette hozzá.

A nyelvi tantárgyaknak is csak írásbeli része lesz, a nyelvvizsga-átváltásban komplexként számítják be őket. Érettségizni senkinek sem kötelező, meglesz a lehetőség a visszalépésre, április 20-ig, elektronikus felületen meg lehet tenni ezt a kérelmet. A jelentkezések módosítására is van lehetőség (például emelt szint helyett középszintű teljesítésre átjelentkezni). A nyelvvizsgáztatást a következő napokban el tudják kezdeni az akkreditációs központok.

Az írásbeli vizsgák lebonyolításával kapcsolatban kiemelte, hogy legfeljebb 10 fő lehet egy teremben a vizsgák során és legalább másfél métert kell tartani.

Új helyszíneket vonnak be a lebonyolításába, bármely köznevelési intézmény tanterme bevonható lesz, ha szükséges. 

Az érettségi során rendőri jelenlét lesz, akik többek között a csoportosulások megakadályozását biztosítják majd, ezzel minimalizálni lehet a kockázatokat - mondta el Maruzsa Zoltán.

Az érettségik kezdésének időpontja is módosul, 8 helyett 9 órakor, hogy ne essen egybe a 8 órás munkakezdéssel, ami a tömegközlekedés miatt lehet kockázatos.

Ha szükséges, akkor maszkot biztosítanak a felügyelőknek és diákoknak. Kollégiumi elhelyezést biztosítanak, azoknak, akiknek szükséges.

A külföldön tartózkodók érettségijével kapcsolatban Maruzsa Zoltán elmondta, hogy akiknél államhatár átlépése szükséges az érettségihez, azoknak lehetővé fogják tenni, akár kollégiumi elhelyezést is kaphatnak, karanténintézkedést nem fognak velük szemben alkalmazni. A következő hét folyamán fogják ezt menedzselni. 

A jellemzően nagy tömegeket megmozgató ballagásokat nem lehet majd megtartani a Magyarországon hatályban lévő korlátozások értelmében. 

Tesztelni nem fogják koronavírusra az érettségire érkező diákokat.

Nagyjából 6000 tanárra lesz szükség az érettségihez, bízom abban, hogy lesz elég felügyelő, jómagam is fogom kérni a beosztásom az érettségin való felügyelethez - mondta el Maruzsa Zoltán.

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.